...
Nordmenn drikker stadig mer i ukedagene, samtidig som de opprettholder helgefylla. - Livsfarlig, mener eksperter. Foto: Terje Pedersen, ANB/Illustrasjon

Helgefylla skader flest

Nordmenn drikker så mye i helga at de skader seg. Eksperter er bekymret over den livsfarlige trenden.

Publisert 09.03.2012 kl 10:56 Oppdatert 09.03.2012 kl 10:59

Tips en venn på e-post:

– Ved stort inntak av alkohol er faren for ulykker, uønskede og ukritiske handlinger og fallulykker stor, sier divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland.

En undersøkelse ved akuttmottaket på Ullevål Universitetssykehus viser nemlig at folk med alkohol i blodet er overrepresentert når det gjelder akutte skader.

Og det er helgefylla som skader flest. Hele 66 prosent av personene som kommer til akuttmottaket ved Ullevål Universitetssykehus i alkoholpåvirket tilstand, kommer mellom fredag kl. 20.00 og søndag kl. 08.00.

Mørland tror ikke folk skjønner hva de utsetter seg for ved et stort inntak av alkohol.

– Unge mennesker øker risikoen for hjerneslag ved tung drikking flere dager på rad, men det største problemet er kanskje farene de utsetter seg for mens man er alkoholpåvirket, sier Mørland.

Professor Dag Thelle ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo forteller at Norge er en del av et «drikkebelte» i Nord-Europa, der helgefylla er utbredt – til tross for et mer kontinentalt drikkemønster de senere årene. Konsekvensene er økt fare for hjerte- og karrelaterte dødsfall, og akutte skader.

– Et stort inntak av alkohol i helgen er direkte skadelig for kroppen. Konsekvensen kan være hjerterytmeforstyrrelse med dødelig utgang, sier professor Thelle.

Rapporter fra Finland og Russland viser at stort inntak av alkohol på kort tid kan ha store helsemessige konsekvenser. I de to landene så man klare utslag på statistikken over hjerte- og karrelaterte dødsfall i helger og på helligdager.

– I Finland så man at hjerte- og karrelaterte dødsfall fordelte seg jevnt gjennom året, bortsett fra midtsommer og natt til 1. mai, da man så en markant økning. I Russland så man at dødeligheten i helgene skilte seg kraftig ut fra resten av uka, sier Thelle. (ANB).

På forsiden nå


...

Den gangen Sunndal slo Brann

Brann ble ydmyket av Mjøndalen onsdag kveld og rykket ned fra Tippeligaen. Men i 1984 var det Sunndal som slo bergenserne.

...

Nødnettet på plass

I løpet av neste år skal det nye nødnettet være klart i hele landet. Da kan nødetetane kommunisere med hverandre. – Dette blir et godt hjelpemiddel for oss, sier lensmann Hallvard Vermøy.

...

Lokalt politi bevæpner seg

Politifolk over hele landet vil være bevæpnet de neste ukene på grunn av økt terrortrussel mot Norge.

...

Fredag åpner Drøpping kafé dørene

Folk ønskes velkommen til eimen av vafler og duften av kaffe.