...
Fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf provoserer utviklingsminister Erik Solheim med sine holdninger til homofile. Foto: Terje Pedersen, ANB

Provoserer Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er provosert over Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf, som forsvarer kriminaliseringen av homofili.

Publisert 20.03.2012 kl 14:47 Oppdatert 20.03.2012 kl 15:05

Tips en venn på e-post:

– Jeg blir provosert at slike holdninger fortsatt finnes. Dette er gammeldagse holdninger vi ikke kan godta, sier Solheim (SV) i en uttalelse.

– Menneskerettighetene gjelder alle. Vi kommer selvfølgelig til å ta opp dette med Liberia og presidenten, sier han videre.

Johnson-Sirleaf, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris og hyllet i Norge for sin kamp for kvinners rettigheter, forsvarer kriminaliseringen av homofili.

– Vi har visse tradisjonelle verdier i vårt samfunn som vi ønsker å bevare, sier hun til The Guardian.

Liberiansk lov forbyr homoseksuelle handlinger, som i dag kan straffes med inntil ett års fengsel. Men to nye lovforslag vil innebære en betydelig skjerpelse og at homofile kan straffes med inntil ti års fengsel i Liberia.

Homofili er forbudt i hele 37 afrikanske land, og homofile utsettes mange steder for forfølgelse og overgrep.

Vanskelig

– Mange homofile har det vanskelig, spesielt i Afrika. Norge jobber aktivt mot fordommene i alle land vi samarbeider med. Det er en hard kamp vi ikke kommer til å gi opp, sier Solheim.

I Nigeria kan homoseksuelle handlinger straffes med inntil 14 års fengsel, og også i andre land risikerer homofile lange fengselsstraffer. Ti kvinner ble nylig pågrepet i Kamerun og anklaget for å være lesbiske, og i Liberia har det skjedd en rekke angrep på homofile på åpen gate. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Fulltreff i skoletiden

Telte poeng på skivene i stedet for å ha mattetime på skolen.

...

– 50.000 barn har ikke matpakke

Går kanskje hele skoledagen uten mat.

...

Vi trenger ildsjelene

Like viktig som at folk flytter til Sunndal og Surnadal, er at de faktisk trives der og vil bli.

...

Hold deg langt unna dette!

Selvbyggere og ufaglærte håndverkere bør holde seg langt unna når badet pusses opp.