...
Fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf provoserer utviklingsminister Erik Solheim med sine holdninger til homofile. Foto: Terje Pedersen, ANB

Provoserer Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er provosert over Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf, som forsvarer kriminaliseringen av homofili.

Publisert 20.03.2012 kl 14:47 Oppdatert 20.03.2012 kl 15:05

Tips en venn på e-post:

– Jeg blir provosert at slike holdninger fortsatt finnes. Dette er gammeldagse holdninger vi ikke kan godta, sier Solheim (SV) i en uttalelse.

– Menneskerettighetene gjelder alle. Vi kommer selvfølgelig til å ta opp dette med Liberia og presidenten, sier han videre.

Johnson-Sirleaf, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris og hyllet i Norge for sin kamp for kvinners rettigheter, forsvarer kriminaliseringen av homofili.

– Vi har visse tradisjonelle verdier i vårt samfunn som vi ønsker å bevare, sier hun til The Guardian.

Liberiansk lov forbyr homoseksuelle handlinger, som i dag kan straffes med inntil ett års fengsel. Men to nye lovforslag vil innebære en betydelig skjerpelse og at homofile kan straffes med inntil ti års fengsel i Liberia.

Homofili er forbudt i hele 37 afrikanske land, og homofile utsettes mange steder for forfølgelse og overgrep.

Vanskelig

– Mange homofile har det vanskelig, spesielt i Afrika. Norge jobber aktivt mot fordommene i alle land vi samarbeider med. Det er en hard kamp vi ikke kommer til å gi opp, sier Solheim.

I Nigeria kan homoseksuelle handlinger straffes med inntil 14 års fengsel, og også i andre land risikerer homofile lange fengselsstraffer. Ti kvinner ble nylig pågrepet i Kamerun og anklaget for å være lesbiske, og i Liberia har det skjedd en rekke angrep på homofile på åpen gate. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Finn fram fellene

Det er på høy tid å finne fram fellene. Når kulda setter inn, vil nemlig både rotter og mus gjerne inn i varmen.

...

– Tror jeg blir i Ørn

Guro Reiten trives i Trondheim.

...

Millionene strømmer på

Nok en storgevinst til Sunndal.

...

Sørheim på topp

Møre og Romsdal Senterparti har nominert.