15 år med Elitemelk: Meisingsetbonde hedret med Sølvtina

Foto:

Etter 5.500 sammenhengende dager med Elitemelk er Eivor Meisingset fra Tingvoll hedret med Sølvtina.

DEL

Utdelingen skulle ha foregått i dag, 21. april, under en høytidelig markering på Lillestrøm, men måtte dessverre avlyses på grunn av situasjonen med korona. Det er ikke planlagt noe nytt felles arrangement og derfor vil utdelingen skje i forbindelse med gårdsbesøk eller i forbindelse med et arrangement i det lokale produsentlaget.

Ikke en eneste glipp

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «Elitemelk». Melka blir analysert for en rekke parametre. I tillegg er det et krav om godt dyrestell. Bønder som klarer å levere Elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina, og de som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år blir hedret med Mjølkespannet.

Kvalitet og dyreomsorg

Styreleder Marit Haugen er stolt over hvor dyktige og grundige mottakerne av Sølvtina og Mjølkespannet er. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode rutiner, grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gardsdrifta, og ikke minst god dyreomsorg.

– Jeg er stolt og imponert over mine kolleger som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere melk av ypperste kvalitet til det norske folk. Det er denne kvaliteten som er vårt aller beste fortrinn i konkurranse med utenlandske aktører og jeg tør påstå at ingen kan slå oss her. Dette kommer ikke av seg selv og handler om stolthet for faget, god omsorg for dyrene og øye for detaljer. Jeg synes det er ordentlig leit at koronaviruset gjør at vi ikke får feiret mottakerne som seg hør og bør i år, men håper likevel ikke det tar noe som helst bort fra gleden og stoltheten hver enkelt bør føle i dag, sier Marit Haugen.

God produktkvalitet starter hos bonden

TINE og melkebonden har en tydelig posisjon hos det norske folk og en stor plass i manges hjerter. Konsernsjef Gunnar Hovland understreker at bøndene og det de produserer er alfa-omega for nettopp dette.

– I den siste tiden har vi virkelig sett hvor viktig nettopp bonden er for det norske folk og for selvforsyningsgraden vår. Men for melkeprodusentene i TINE holder det ikke bare å levere, de skal levere den aller beste kvaliteten og det er nettopp det vi feirer vi i dag. De som har levert feilfritt i 15 og 25 år. I 2019 vant vi Oste-NM med vellagret Norvegia® og noen måneder etter tok vellagret Jarlsberg® hjem et prestisjefylt supergull i Oste-VM. Dette gjenspeiler direkte kvaliteten til melka fra TINE-bøndene. Hele verdikjeden må selvfølgelig fungere, men det starter hos eierne våre. De fortjener en stor takk fra oss alle, sier Gunnar Hovland.

Imponerende innsats og kunnskap ligger bak

Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste feil og mottakerne av Mjølkespannet 25 sammenhengende år med Elitemelk. De står for svært god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyreomsorg. Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melka. Melka er målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygiene i fjøsdrifta og melkestellet og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må være fri for medisinrester og dette kontrolleres ved hver melkehenting.

All melk som mottas ved våre meierier blir kvalitetskontrollert i hele prosessen frem til butikken. Norske forbrukere kan være trygge på at samtlige av våre meieriprodukter er av høyeste kvalitet.

Artikkeltags