Ada Hegeberg på sokkel var spørsmålet ordfører Ståle Refstie inviterte formannskapet til å diskutere torsdag.

Bakgrunnen var et initiativet fra Vebjørn Sørheim som i et innlegg tok til ordet for at sunndalsamfunnet burde hedre sunndalsjenta som i dag er en verdens beste kvinnelige fotballspillere. Han skriver «…verden er i endring. Damene skal ta mer og større plass i fotballen. De skal og må kanskje satses mer på. Hvorfor, spør du? Jo, nettopp for å kunne ta større plass. Fordi det er noen som drømmer om å gjøre det samme som sine idoler. Uavhengig av ting du ikke kan gjøre noe med -som for eksempel kjønn»

Ada Hegebergs sportslige prestasjoner er i verdensklasse. At hun bruker sin status og posisjon til å snakke om jenters vilkår i fotballen er for meg forbilledlig. At hun har tatt til motmæle i en fotballverden dominert av menn og stilt krav og hevet røsten på vegne av jentene har kostet. Hun påpeker systematisk forskjellsbehandling og står i kampen for bedre forhold for alle jenter, og det virker. Bilder av Ada henger på gutte- og jenterom i hele Europa. Hun står for likebehandling og likeverd. Hun er et forbilde.

Diskusjonen lot ikke vente på seg.

Hallvard Hagen kom raskt på banen og mente dette var en dårlig ide. Han så mot Surnadal og hvordan de hadde hedret Henning Sommero. Der hadde de etablert et fond på 25 000 kr som skulle fordeles over 5 år. Han utelot å nevne at Sommero allerede har en byste i Surnadal Kulturhus…

Lars Steinar Ansnes mener at det er for tidlig. Vi kan avvente og se om vi kan få flere av våre dyktige fotballjenter på en statue. Sammen. Han synes det er rart det jeg ikke ser at vi har flere jenter fra Sunndal som hevder seg i internasjonal fotball. Det kan jeg berolige Ansnes med at jeg både ser og er stolt av.

Hvis vi fullfører Ansnes tankerekke kan vi jo si at det er synd at Grete Waits og Ingrid Kristiansen ikke står på sokkel, sammen.

Likevel, det var ikke det det var spørsmål om denne gangen. Spørsmålet var hvordan vi stilte oss til initiativet fra Vebjørn Sørheim om å hedre Ada Hegeberg, som han utfordret ordføreren og oss politikere til å ha en mening om.

Skulle det bli slik at vi om noen år diskuterer om det er flere av våre kvinner som skal hedres vil jeg stille meg positiv til det.

Det finnes mange statuer rundt omkring. De aller fleste er av navngitte menn. Kvinner står helst som statuer som representanter for grupper. Fiskerkoner, fabrikkjenter, kystkoner og som Ansnes foreslår nå som fotballjenter, men da helst om en del år.

Noen sier at det er umoderne med statuer av folk. Min første tanke var også det. Etter hvert som diskusjonen har gått og jeg ser argumentasjonen har jeg endret mening. Kanskje tenkte jeg det fordi statuer gjerne er av menn og de vi har på Sunndalsøra er utelukkende av menn. Navngitte kvinner på sokkel er det få av i Norge. Jeg tror dette er viktig i et større perspektiv. At kvinner og nye generasjoner også kan identifisere seg med noen som har fått tildelt plass i det offentlige rom.

Jeg vet ikke om det finnes kvinnelige fotballspillere på sokkel i Norge. Det hadde vært fint om vi i Sunndal hadde vært først ut med det.

Jeg kjenner det gjør godt at det rykker til i feministfoten, det er fint å merke at den er intakt. Og etter å ha sett Hagens og Ansnes sine synspunkter er jeg glad den er der. De viser at den har sin berettigede plass. Ada Hegeberg og hennes prestasjoner, og ikke minst hennes viktige stemme for kvinner i fotballen fortjener heder i Sunndal.