(Gd.no) Med strenge koronatiltak og en smitte som sprer seg raskere enn noen gang, er det stadig flere som ser seg nødt til å ringe jula inn med en litt annen tone enn de ellers ville gjort.

Det har God morgen Norge-programleder Vår Staude fått erfare. Fredag testet hun nemlig positivt for korona.

Nå har programlederen flyktet opp til hytta på Skeikampen for å tilbringe isolasjonen der. Alene.

Slang seg i bilen

– Formen er veldig fin. Det har den vært hele tiden, utenom en liten forkjølelse. Og så har jeg ikke luktesans. Men det er småtterier. Jeg hadde gjort alle tingene jeg vanligvis pleier, hadde det ikke vært for at det er korona jeg har, sier en nøktern Staude til GD over telefon.

55-åringen har hatt tid til å komme seg siden fredagens sjokkbeskjed.

Fredag var i utgangspunktet en gledens dag for Staude, som endelig skulle få døtrene sine hjem til jul, etter nærmere et halvt år borte fra hverandre.

Litt småforkjølet bestemte programlederen seg for å ta en hurtigtest fredag ettermiddag - bare for sikkerhets skyld - selv om hun hadde testet negativt tidligere på dagen.

Da testen viste positiv, kom det som lyn fra klar himmel for Staude, som sier hun ikke har noen anelse om hvordan hun ble smittet.

For å skåne sønnen og mannen hjemme for smitte, tok hun med seg den ene hunden og dro opp til familiehytta på Skeikampen. Det var der familien hadde planlagt å feire jul sammen. Nå må hun tilbringe førjulstiden alene.

Det tar 55-åringen med overraskende godt mot, selv om det er én ting som tar situasjonen fra kjip til sørgelig.


– I den store sammenheng skjønner jeg så klart at dette ikke verdens undergang. Det er bare ekstra synd fordi det er så sjelden vi ser hverandre. Det er det som er trist, sukker Staude, og fortsetter:

– Alt lå til rette for en fantastisk jul med familien på Skeikampen. Men nå går de planene ad undas.

– Vondt for et mammahjerte

Den ene datteren til Staude går på Universitet i Bergen, mens den andre studerer utenlands i København. Mellom jobb og eksamener - pluss avstanden tatt i betraktning - går det ofte lang tid mellom hver gang hele familien får kommet sammen. Sist gang de så hverandre var i sommer. Det gjorde at Staude så ekstra fram til å tilbringe jula med dem.

Mulighetene for at deler av familien får feire sammen er likevel tilstede, men Staude beskriver situasjonen som «en kabal av en annen verden»:

– Det blir ikke jul med hele familien, det kan jeg si sikkert. Vi er fem stykker som egentlig skulle være samlet på hytta. Sønnen min er jo min nærkontakt, så han er i karantene i Oslo. Mannen min var på hjortejakt i forkant av at jeg ble syk, så han er heldigvis helt frisk.

Enda vanskeligere blir det av at den ene datteren også er smittet av korona, dog ikke av moren sin. Hun og søsteren har dratt til faren sin i Oslo, men tilbringer tiden på hver sitt rom - den ene i isolasjon og den andre i karantene.

– Det å få vært sammen med barna mine denne jula, ser veldig vanskelig ut. Det gjør vondt for et mammahjerte, sukker Staude.

Et annerledes hytteliv

Programlederen forteller at familien vanligvis elsker å tilbringe tid på Skeikampen. Staude har også tidligere nytt å være der alene, men denne gangen er opplevelsen en helt annen.

– Jeg går vanligvis veldig mye på ski og truger og holder på her oppe, men det får jeg jo ikke gjort nå. Det er hardt for meg å sitte inne og stirre ut på det nydelige hvite landskapet.


Staude understreker igjen at det kunne vært verre. Hun er takknemlig for at hun ikke har smittet noen andre, og ikke minst at verken hun eller noen hun er glad i har blitt alvorlig syke. Likevel er det ikke til å komme unna at årets juletid fremstår relativt stusslig for øyeblikket. Juleribba kan hun nok se langt etter.

– Jeg fikk ikke handlet før jeg dro, så jeg har ikke så mye mat her; men man har jo alltid noe liggende på hytta. Jeg fant noen tørre tortillalefser og varmet dem med litt ost på. I dag vurderer jeg å skeie ut med kokt pasta og ketsjup, ler hun.

Staude er glad for at hun i det minste har familiehunden til å holde henne med selskap. Det er også et pluss at den kan lufte seg selv uten å stikke av, da hun selv ikke kan gå ut av hytta. Det gjør at mange av de vante hytteaktivitetene utgår.

– Jeg har jo vasket litt da. Og så har jeg gudskjelov symaskinen min her oppe.

Borte fra jobb

– Jeg er ute av isolasjon i morgen ettermiddag, men det hjelper jo egentlig lite, siden de andre i familien enten er i karantene eller i isolasjon.

Selv om den tradisjonelle julefeiringen virker umulig å gjennomføre, trøster programlederen seg med at hun ikke har videreført sykdommen.

– Jeg har heldigvis Ikke smittet noen andre. Jeg møter jo masse folk gjennom jobben. Jeg har jo hatt intervju med både den ene og den andre, men ingen har blitt smittet, så det er veldig bra. Vi i God morgen Norge har jobbet så hardt for å ikke komme opp i en situasjonen hvor vi går helt ned for telling på grunn av smitte. Det har vi klart.

Det velkjente TV-programmet går som planlagt, selv om både Staude og hennes medprogramleder Peter Moi Bubresko er satt ut av spill. Camilla Laache og Camilla Botilsrud Sagen stepper inn for dem de neste dagene.

Staude forteller at Bubresko straks satte seg selv i isolasjon etter han hørte om Staudes positive koronasvar.

– Stakkars, han var jo så redd for å være smittet og smitte videre. Nå har jeg sydd to toalettmapper i gave til femåringene hans, som ikke får sett faren sin i jula.

Savner barna

En slags form for julefeiring blir det kanskje.

– Jeg er ute av isolasjon på lille julaften. Jeg tipper jeg drar hjem dagen etter. Da blir det kanskje oss tre - sønnen min, mannen min og meg. Så får vi se om det blir muligheter for å se jentene etter hvert. Kanskje kommer vi opp igjen på hytta til nyttårsaften, men da har jo jentene dratt tilbake til studiestedene sine.

Staude er igjen nøye med presisere at dette slettes ikke er det verste som kunne skjedd. Likevel er det ikke til å komme fra at det gjør ekstra vondt å være borte fra barna sine i juletida.

– Det handler vel om meg som mamma, og savner barna mine veldig mye. Alle som har barn kan vel kjenne seg igjen i det.