– Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon i mer enn to dager bør testes

Svein Anders Grimstad. Arkiv

Svein Anders Grimstad. Arkiv

Norge har startet gjenåpning av samfunnet. Det er lite smittespredning i hele nasjonen og spesielt lite smittespredning i vårt område, og det er mer enn 8 uker siden siste sunndaling testet positivt.

DEL

Det skriver kommuneoverlege i Sunndal, Svein Anders Grimstad, i en pressemelding.

Han fortsetter:

I løpet av denne uken åpner alle skolene, og de fleste vender tilbake fra hjemmekontor til sine faste arbeidsplasser. Mye har fungert godt under nedstengningen. Det er ekstra god grunn til å berømme elever og lærere som raskt fikk tatt i bruk elektroniske læringsarenaer.

Det har også imponert meg hvor kreative store deler av næringslivet har vært for å få hjulene til å gå rundt. Det gjenstår nå å få åpnet dørene til rådhuset og NAV for publikumsmottak. Særlig sistnevnte har et viktig samfunnsoppdrag som ofte ikke kan ivaretas over internett.

Torsdag 7. mai hadde jeg, sammen med lensmannen, møte med russestyret. Mye i samfunnet kan utsettes, men det kan ikke russefeiringen. Jeg er derfor svært glad for at russestyret i Sunndal var så klare på at de vil legge myndighetenes smittevernforordninger til grunn for feiringen.

Samfunnets kontroll med koronaviruset er svært skjør, og det skal lite til før det blusser opp små og store utbrudd. Samfunnets strategi er å få diagnostisert alle nysmittede så raskt som mulig og gjennomføre nødvendig smittesporing og miljøundersøkelse.

Hvis vi skal lykkes med denne strategien, er det viktig at alle følger «1 meters regelen» og de andre godt kommuniserte personlige smittevernrådene. I tillegg må også alle som har symptomer på akutt luftveisinfeksjon med ett eller flere av symptomene sår hals, hoste, feber eller tung pust, umiddelbart foreta hjemmeisolering. Dersom symptomene varer mer enn to dager, skal man ta kontakt med sin fastlege og sammen vurdere behovet for koronatesting. Testkapasiteten er meget god. Dersom det blir nødvendig, kan vi nå faktisk rigge oss for å teste inntil 5% av befolkningen hver uke.

Artikkeltags