263 527 ringte krisetelefonen hos Kirkens SOS i fjor fordi noen trengte en å snakke med.

Årets tema for verdensdagen for psykisk helse er en oppfordring: løft blikket! Kirkens SOS vil benytte anledningen til å løfte frem muligheten til å se hverandre og gi av oss selv i en god samtale.

Samtalens mulighet

Ved Kirkens SOS sin døgnåpne krisetjeneste får vi mange henvendelser fra mennesker som ikke har noen å snakke med om det som opptar dem mest. De savner noen å dele sine innerste tanker med. Derfor tar de kontakt med oss på chat og telefon. En tilbakemelding

som går igjen fra de som tar kontakt er:

«De mest krevende tankene er de jeg ikke deler. Takk for at dere lyttet.»

Samtalens mulighet skjer imellom oss: ofte handler det i mindre grad om hva som blir sagt, og mest om at man får en mulighet til å fortelle. «Inntrykk som ikke kommer til uttrykk skaper nedtrykk» er et utsagn som er beskrivende for psykisk helse. I sin enkelthet peker det på betydningen av å få anledning til å sette ord på hvordan man har det. Å bli lyttet til har en egen kraft.

En vennlig og kraftfull forståelse

Forfatter og journalist Eva Dønnestad beskriver i en kronikk nylig ble publisert i Fedrelandsvennen, sin erfaring med å snakke med og intervju mennesker i over 20 år:

Mange bærer på en slags tristhet som ofte vokser seg stor i dem, selv om den finner sin plass ved siden av mye godt de også har i livet sitt. Mange blir sterkt beveget når de får sin smerte anerkjent. Når anstrøk av trøst finner fram til dem. Mange roper via blogger og sosiale medier etter trøst. Vi tolker det fort som beskrivelse av smerte og stopper ved å beskrive lidelsene. Kanskje både terapi og omsorgsarbeid bør hente fram den til tider milde og lavmælte, men sterke trøsten. Den vennlige, men kraftfulle forståelsen.

Vi i Kirkens SOS har alltid noen beredt til å ta imot henvendelser fra folk som trenger noen å snakke med, samtidig vet vi at et lyttende øre fra en venn, kollega, lærer eller familiemedlem kan snu et helt liv. Flokken behøver ikke å være stor, men alle trenger noen.