Før jul leverte et skip rundt 4.000 tonn med russisk aluminium til Oslo havn. Det er andre gang dette skjer siden Russlands invasjon av Ukraina.

Lasten kom fra St. Petersburg i Russland og ble fraktet med det Malta-registrerte skipet Katre, skriver E24.

Avsender var aluminiumsgiganten Rusal. Selskapet ble grunnlagt av oligarken Oleg Deripaska, som fortsatt har en stor eierandel i selskapet.

I mai i fjor ble norske havner stengt for russiske fartøy, med unntak av fiskefartøy. Men siden skipet som leverte aluminium er registrert på Malta, er det ikke omfattet av noen sanksjoner. Lasten er heller ikke omfattet av sanksjoner, selv om Deripaska fortsatt eier 45 prosent av Rusals morselskap En+, som igjen eier 57 prosent av Rusal.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer.

– Én ting er det juridiske, en annen er hva folk tenker om at en oligark som Oleg Deripaska, som er så tett på Kreml og FSB, får tjene seg enda rikere på å selge aluminium til Norge og får losset det i norske havner, sier Moxnes.

Oslo Havn opplyser at de har hatt fire anløp med aluminium fra Russland i løpet av fjoråret. To av dem fant sted før Russlands invasjon av Ukraina, og den nest siste kom i mars.

Det er ikke kjent hvem i Norge som skulle ha den siste lasten som kom før jul.

(©NTB)