Gå til sidens hovedinnhold

«Åndenes Makt»-Tom kommer med nedslående nyheter om denne bensinstasjonen i Trondheim

Circle K i Innherredsveien får ikke besøk av Åndenes Makt.

Landet rundt

(Nidaros:) Programleder i Åndenes Makt, Tom Strømnæss bekrefter at TV-teamet har blitt invitert til Circle K i Innherredsveien, men opplyser om at dette ikke er aktuelt.

– Vi hadde lite kapasitet den gangen henvendelsen kom. Vi var langt ute i produksjonen av sesongen, og vi fant rett og slett ikke plass til det, sier han.

Det var Pensjonistpartiets Svein Otta Nilsen som tok kontakt med TV-programmet.

– Jeg vil kontakte Åndenes makt ettersom det er kjent at det er personer som romsterer i lokalene til bensinstasjonen og det finnes film hvor ting detter ned fra hylla. Samtidig opplever de ansatte forskjellige ting som viser at i hvert fall noen som har forlatt oss har interesse av at bygningen må bevares. Hvis bensinstasjonen blir revet så vil vel de fremmede komme tilbake i det nye huset og ingen av de 50 leilighetene kan være trygge på at de vil få besøk. Vi tapte kampen om å få park på den andre siden foran Saxenborg gård. Denne gang har vi andre makter som kan påvirke utfallet, har han tidligere uttalt til Nidaros.

Vil rive historisk bensinstasjon for å gi plass til boliger. Gruppeleder varsler at han da vil kontakte Åndenes makt

Nå spøker det for Åndenes Makt

Ifølge Strømnæss får programmet inn mellom 400 og 500 henvendelser hvert år.

Programlederen legger til at forholdene på Circle K i Innherredsveien i utgangspunktet høres ut som en fascinerende historie, men at det var utfordrende å tolke hvor stort problemet var, og om dette var en forsøk på å bevare den rivningstruede bygningen.

Uansett årsak, vil ikke TV-teamet besøke den mye omtalte bensinstasjonen – for det spøker nå for hele programserien, ifølge Strømnæss.

– Vi er ute av produksjon for tiden. Vi har tatt en pause. Om eller når vi kommer i gang igjen, vet jeg ikke.

Strømnæss, som har 17 sesonger med Åndenes Makt i ryggen, kan verken avkrefte eller bekrefte om det blir flere sesonger av den populære serien.

– Man vet aldri med TV-bransjen. Foreløpig er vi lagt på hylla. Om vi tas ned igjen er ikke godt å si, sier han.

Boligbygging

Enn så lenge er bensinstasjonen i drift, men tilbake i februar vedtok bystyret en reguleringsplan som tilsier at deler av bygningen blir bevart. Det vil i så fall legge til rette for ca. 30 leiligheter.

Circle K opplyser ved kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen at de ikke kan svare på spørsmål om bensinstasjonen før mandag.

Vidar Vollan, arkitekt og byplanlegger, sier at ettersom reguleringsplanen er vedtatt, er det opp til eier Cirkle K å iverksette planene, enten selv eller ved at de selger tomten til andre.

– Bygningen har en skallkonstruksjon bestående av ni skall som ligger ved siden av hverandre, og bygningen med de fire ytterste skallene skal bevares. Bygningen med de fem bakre skallene kan rives, sier Vollan.

Ifølge Vollan kan man ikke drive bensinstasjonen videre om reguleringsplanen realiseres.

– For da vil avkjørselen fra Innherredsveien bli sanert, og det vil ikke lenger være mulig å kjøre inn. I tillegg er ikke bensinstasjon et formål i den vedtatte planen. Det skal være kontor og/eller tjenesteyting i bygningen der det i dag er bensinstasjon.

Historisk bygning

Bygningen har ikke alltid huset Circle K. Det har mye historie i seg. Kommunen anser bygningen som et solid bidrag til etterkrigstidens samferdselsarkitektur.

Ifølge kommunens papirer ble det oppført i 1961 som anlegg til Bjarne Wist AS, tegnet av arkitekt og NTH-professor Herman Krag, som også er kjent for å stå bak blant annet Siemens-bygget, Moholtstudentby, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Politihuset i Kongens gate.

Anlegget omfattet også bygningen på motsatt side av veien som er vedtatt revet. Disse byggene utgjorde et større kompleks med bilforretning, verksted, bensinstasjon og kafeteria.

"Den karakteristiske utformingen med buede tak til bygningen i Innherredsveien 108 er et eksempel på nytenking og modernisering innenfor arkitekturen", skriver kommunen.

Byantikvaren anser at anlegget har vesentlige verneverdier knyttet til den karakteristiske arkitekturen, den kulturhistoriske sammenhengen og virksomhetens lokale forankring.

Kommentarer til denne saken