Gå til sidens hovedinnhold

Ansatte innlagt igjen, trolig med reaksjon etter vaksine

Pressemelding fra Sunndal kommune.

De to ansatte i Sunndal kommune som fredag ble lagt inn på sykehus, trolig med reaksjon etter koronavaksine, ble mandag innlagt igjen.

Det skriver kommunedirektør Randi Dyrnes i en pressemelding mandag morgen.

- På grunn av personvernet, kan ikke jeg gi mer informasjon enn at det sannsynligvis er reaksjon etter vaksinen, sier hun.

Kommunen følger opp disse tilfellene med fylkeslegen.

Les også

To kommuneansatte til sykehus etter koronavaksine – begge hjemme igjen

Les også

Etter innleggelsene: – AstraZeneca kan gi influensalignende symptomer

Uro blant ansatte

Begge de to ansatte ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen, som kan gi influensalignende bivirkninger like etter vaksinering.

Ifølge kommunens egen oversikt, ble det sist uke satt 100 doser med AstraZeneca-vaksinen på helsepersonell i Sunndal. Denne uka skal det etter planen settes ytterligere 100 doser av AstraZeneca-vaksinen.

Dyrnes sa til Aura Avis lørdag at flere ansatte har fått bivirkninger etter vaksine som har gjort at de har meldt seg syke neste dag, men dette er første gang noen har måttet legges inn på sykehus. Kommunen har ikke opplyst noe om hvor alvorlige bivirkninger de ansatte har opplevd. Ifølge opplysninger Aura Avis har fått, skal de to ha fått muskelkramper, som førte til innleggelse før helga. Dette er ikke bekreftet av kommunen.

Ifølge Felleskatalogen er dette svært vanlige bivirkninger, som kan ramme mer enn 1 av 10 personer:

* ømhet, smerter, varmefølelse, kløe eller blåmerke der injeksjonen er gitt

* utmattelse (fatigue) eller generell følelse av uvelhet

* frysninger eller feberfølelse

* hodepine

* kvalme

* ledd- eller muskelsmerter

Dette er vanlige bivirkninger (kan ramme opptil 1 av 10 personer):

* hevelse eller rødhet der injeksjonen er gitt

* feber (over 38ºC)

* kvalme (oppkast) eller diaré

Dette er mindre vanlige bivirkninger (kan ramme opptil 1 av 100 personer):

* tretthet eller svimmelhet

* redusert appetitt

* forstørrede lymfeknuter

* økt svetting, kløende hud eller utslett

Fra Helse Møre og Romsdal får Aura Avis mandag ettermiddag bekreftet at to pasienter fra Sunndal ble lagt inn til behandling ved Molde sjukehus mandag, men ut over det kan ikke HMR kommentere saken ytterligere av hensyn til taushetsplikten.

Aura Avis var mandag i kontakt med helsepersonell i kommunen, som sier det har vært litt uro og bekymring blant ansatte som følge av dette. Flere har vært usikre på om de skal ta vaksinen. En av dem viser imidlertid til at konsekvensen av å ta vaksinen, kan bli verre enn bivirkningene. En forteller at hun selv opplevde mindre bivirkninger, hun fikk hodepine den første natta etter å ha tatt vaksinen, samt skikkelige frostrier den påfølgende kvelden.

Ifølge Folkehelseinstituttet har vaksinene fra BioNTech/Pfizer, Moderna og AstraZeneca alle vist å gi en god stimulering av immunforsvaret, men med det følger det også en del ubehagelige, men forbigående bivirkninger.

Derfor har Folkehelseinstituttet siden oppstarten av helsepersonell-vaksinering anbefalt at ikke alle i samme enhet skal vaksineres til samme tid.

I en pressemelding utsendt for noen uker siden, viste FHI til at det fra svenske medier er rapportert at 100 av 400 vaksinerte helsepersonell ved to sykehus hadde fått bivirkninger etter å ha fått første dose av koronavaksinen fra AstraZeneca, og at flere måtte holde seg hjemme fra jobb.

– Alle symptomene er kjente bivirkninger for AstraZeneca-vaksinen, men ut fra hva vi vet fra media er det noe høyere andel av de vaksinerte som har fått disse bivirkningene enn det som er forventet basert på studiedataene, sa Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Bivirkninger

Erfaringene fra Sverige medførte ingen endring av anbefalingene rundt vaksinasjon av helsepersonell i Norge, men helsemyndighetene ville følge nøye med.

Fra studiene for alle de tre godkjente koronavaksinene i Norge oppgis det at over halvparten får vondt på injeksjonsstedet, hodepine og tretthet. Mange får også ledd- og muskelsmerter og frysninger. En mindre andel kan også få forbigående feber over 38 grader. Disse symptomene oppsto 1-2 dager etter vaksinasjon og vedvarte et par dager. Slike symptomer er vanlige etter vaksinasjon med vaksiner mot andre sykdommer også, men det ser ut til at andelen som får disse bivirkningene er høyere for de tre godkjente koronavaksinene.

På generelt grunnlag er Randi Dyrnes tilfreds med progresjonen i vaksineringsarbeidet. Foreløpig er det mangel på AstraZeneca-vaksinen, men kommunen tilføres ny vaksine ukentlig.

Kommentarer til denne saken