Gå til sidens hovedinnhold

Ap og Sp enige om å tette inntektsgapet for bøndene

Den påtroppende regjeringen vil legge fram en tidfestet plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre samfunnsgrupper.

Det går fram av en lekkasje fra regjeringsplattformen til Nationen. Avisen har fått tilgang til de mest sentrale punktene om jordbruk og selvforsyning med mat.

Der skriver Ap-Sp-regjeringen at den vil «legge fram en forpliktende og tidfestet plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet». De skal også sikre «riktig tallgrunnlag for jordbruksoppgjøret».

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener dette er et sterkt signal og sier man må tilbake til 70-tallet for å finne lignende løfter til bøndene.

– Det at det skal være en tidfestet og forpliktende plan og en opptrapping, det er aldri brukt i en regjeringsplattform før. Det har aldri vært noe i nærheten engang. Dette er veldig tydelig og forpliktende, sier han til avisen.

I et annet punkt i plattformen loves det en opptrappingsplan for trygg matproduksjon på norske ressurser, med mål om en selvforsyningsgrad på 50 prosent.

Den nye regjeringen vil også «sikre importvernet for norsk jordbruk, blant annet gjennom valg mellom prosent- og kronetoll, og sørge for at importvernet ikke blir svekket når man inngår nye handelsavtaler».

(©NTB)

Kommentarer til denne saken