Mange bileiere tror EU-kontrollen forteller mer om bilens tilstand enn den egentlig gjør, mener fagfolk.

– Vårt inntrykk er at systemet med periodisk kjøretøykontroll – EU-kontroll – er blitt en sovepute for en god del bileiere. De tror kontrollen innebærer at bilen er sjekket som på en vanlig service. Det gir en falsk trygghet i forhold til driftssikkerhet, sier kjedesjef Ove Bakkemo i BilXtra til Newswire.

Blir overrasket

Mange av kundene som oppsøker ulike verksteder blir overrasket over at det oppdages feil og mangler ved bilen, og henviser til at den nylig har vært på EU-kontroll.

– Da må vi forklare at en slik kontroll egentlig bare gir et øyeblikksbilde av om bilen er i forskriftsmessig stand der og da. Den kan godt ha store servicebehov som melder seg kort tid etter, uttaler Bakkemo.

Periodisk kjøretøykontroll må gjøres hvert annet år på biler under 3.500 kilo fra det fjerde året etter at bilen ble registrert første gang. Kontrollen utføres av verksteder som Statens vegvesen har godkjent og rapporteres til det sentrale kjøretøyregisteret.

Mye slurv

Også i bilbergingsbransjen merker man at mange bileiere misforstår hva som ligger i en EU-kontroll.

– En del av dem som henvender seg til oss for å få hjelp trodde at bilen var i tipp topp stand og sier at den nettopp er blitt godkjent, forteller kjedesjef Svein Setrom i Viking Redningstjeneste.

I løpet av et år bistår Viking 175.000 bilister som har havarert langs veien. Vinteren er høysesong for bergingsoppdrag. De fleste skyldes startvansker og motorfeil.

– Mange slike oppdrag ville vært unødvendige dersom bilen hadde vært jevnlig og godt vedlikeholdt. Vi ser ofte problemer som skyldes slurv med batteriet eller manglende oljesjekk, sier Setrom. (ANB)