En undersøkelse gjennomført av Norstat viser at to av tre nordmenn ikke vet minstemålet er – til tross for at hele 98 prosent mener at mønsterdybden på dekkene er viktig.

Så hva er det absolutte minstemålet på vinterdekk? Jo, tre millimeter. Den anbefalte grensen ligger dog på fire millimeter, mens NAF for eksempel anbefaler fem millimeter.

– Det er urovekkende at så mange ikke kjenner til hvilke krav som stilles til dekkene. Samtidig er vi ikke overrasket, sier marketingsjef i Continental Dekk Norge, Halvor Eggen.

Spørreundersøkelsen er gjort på vegne av dekkprodusenten.

– Dekk som sikkerhetsfaktor har vært fullstendig underkommunisert, og folk har dermed ikke lært seg å være bevisste på dette, mener Eggen.

Kunnskapsløse kvinner

Undersøkelsen viser også at det er stor forskjell på kunnskapsnivået mellom kvinner og menn. Mens halvparten av mennene ikke visste minstemålet til vinterdekk, var det kun én av fem kvinner som svarte tre millimeter.

I tillegg er kvinnene mye dårligere til å sjekke mønsterdybden. Det er anbefalt å sjekke dekkene minst en gang i måneden, noe kun to prosent av kvinnene svarte at de gjorde. Mennene var dog ikke mye bedre med sine sju prosent.

– Nå står vinteren snart for døren, og vi håper alle bileiere vil ta seg tid til å sjekke dekkene ordentlig før de legger om til vinterdekk. På den måten kan man unngå farlige situasjoner som følge av dårlige dekk, råder Eggen.

Snart vintersesong

Mønsterdybden måles over 75 prosent av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. Det finnes egne måleverktøy for å måle dybden eksakt, og disse kan kjøpes i bilrekvisitabutikker rundt om i landet.

Minstemålet på sommerdekk er for øvrig 1,6 millimeter.

Piggdekk kan brukes etter 15. oktober i Nord-Norge og fra 1. november i Sør-Norge. Piggfrie vinterdekk kan brukes hele året, selv om det ikke er anbefalt.

Det er bilførerne som selv må passe på å ha dekk som er tilpasset føret. (ANB)