Nordmenn er verst i Norden når det gjelder å lese eller sende tekstmeldinger bak rattet.

10 år med mobilforbud i bil har gitt liten effekt, ifølge en ny undersøkelse som er gjennomført i Norge, Sverige og Danmark.

53 prosent av alle nordmenn har sendt eller lest sms mens de sitter bak rattet. I Sverige og Danmark svarer henholdsvis 44 og 47 prosent det samme.

Trafikkfarlig

– Etter ti års lovforbud er det fortsatt mange som skaper trafikkfarlige situasjoner på grunn av mobilbruk bak rattet. Dette er ikke en statistikk vi kan være stolte av å toppe, sier Mari Bræin Faaberg i Codan Forsikring, som står bak undersøkelsen.

Du risikerer dessuten mer enn det forenklede forelegget på 1300 kroner for mobilbruk bak rattet. Du kan nemlig også få et avkortet forsikringsoppgjør dersom uhellet skulle være ute.

– Dersom det viser seg at bilføreren har brukt mobiltelefonen under en ulykke, kan det bli vurdert som grovt uaktsomt. I så fall vil det kunne føre til avkorting av forsikringsoppgjøret, advarer Bræin Faaberg.

Redder liv

– Å være opptatt med mobiltelefonen når du kjører bil, tar oppmerksomheten bort fra veien og øker sjansene for ulykker. Et øyeblikks uoppmerksomhet kan få store konsekvenser i trafikken. Forbudet mot håndholdte mobiltelefoner redder liv, slår Bræin Faaberg fast.

Bruk av mobiltelefon i bil er lov dersom telefonen er fastmontert i en holder. Du må også bruke hands free, slik at du ikke trenger å bruke mobiltelefonens tastatur. (ANB)