Det er lett å gå seg vill i jungelen av gode og dårlige tilbud når man skal handle nye vinterdekk.

Markedsføringskampanjer her, testresultater der, også videre også videre.

Det verste er at selv om du sjekker tester, priser og er nøye og etterrettelig, så kan du likevel blir grundig lurt.

Slik skifter du til vinterdekk - se video

Sjekk alderen

For det første: Husk at dekk er ferskvare.

Det betyr at et dekk eldes over tid, og at egenskapene derfor forringes. Det er stor forskjell på et nytt dekk og et som er kjørt en sesong.

Men dekk eldes også selv om de ikke blir brukt. Derfor er det spesielt to ting du bør sjekke når du skal kjøpe deg nye vinterdekk:

For det første: Datoen dekket er produsert.

Produksjonsdatoen står stemplet inn i dekksiden som en kode. Dette er fire siffer etter hverandre, og de er ofte plassert inne i en oval.

DOT-koden

Dette er DOT-koden, og de fire sifrene står etter DOT og to bokstaver eller tall.

Sifrene står for produksjonsuke og produksjonsår.

Kode: 2310 Svar: Dekket er produsert i uke 23 i 2010.

Kode: 0909 Svar: Dekket er produsert i uke 9 i 2009.

Kode: 5201 Svar: Dekket er produsert i uke 52 i 2001.

Kjøper du deg et nytt dekk, skal det være maksimalt ett år gammelt, helst yngre. Ser du at dekket er eldre, kan du enten prute eller forlange nyere dekk. Hvis ingen av disse alternativene er aktuelle for selger - da drar du et annet sted for å kjøpe dekk.

Det finnes selgere som har hatt dekkene liggende altfor lenge. Og det finnes selgere som har kjøpt opp partier med dekk fra andre, som igjen kan ha kjøpt opp partier med dekk. Til slutt blir de nesten uselgelige – hvis ikke da selgeren forsøker seg på en liten finte og ikke sier noe om at dette langt fra er ferskvare.

Riktig modell

For det andre må du sjekke at dekket er av samme type og modell som det dekket du er ute etter.

Du er på jakt etter «testvinneren», eller «billigst og best», eller noe i den duren. Da er det viktig å notere det hele og fulle navnet på dette dekket, slik at du forsikrer deg om å få denne modellen, og ikke en tidligere utgave.

Grunnen er at dekkfabrikantene hele tiden jobber for å forbedre dekkene sine, og at det derfor kan være store forskjeller mellom nåværende og foregående modell.

Derfor er det viktig å sjekke at dekkene er av riktig modell og ikke er eldre enn et år. Da er du i hvert fall litt tryggere på din ferd rundt i dekkjungelen. (ANB)

LES OGSÅ: Advarer mot farlige vinterdekk.