I vår ble det kjent at det sunndalske teatermiljøet har fått et nytt tilskudd, og nykommeren ligger ikke på latsida. Skriving og øving er godt i gang til oppsetningen med arbeidstittel «Hevnen er søt», og nå settes det i gang med en egen oppsetning for ungdom. Kommende tirsdag inviteres interessert ungdom til en samling på biblioteket, hvor det vil bli informert om oppsetningen og DUS (Den Unge Scene).

– Her er alle velkommen, uansett om de har tidligere teatererfaring eller ikke. Man trenger ikke nødvendigvis ville stå på scenen for å dukke opp, heller, for det vil være bruk for folk også bak scenen. Kanskje er det noen som er interessert i sminke eller kostyme som har lyst til å være med? De er hjertelig velkommen, forsikrer Eva Gikling, som er produsent for oppsetninga. Hun håper og tror dette kan være et tilbud som treffer ungdom som ikke har så mange andre tilbud.

– Også koster det bare medlemskontingenten på femti kroner å være med, smiler hun.

Den Unge Scene er et nasjonalt prosjekt, drevet av Det Norske Teatret. Prosjektet bestiller nyskreven dramatikk for ungdom, som gjøres tilgjengelig for gruppene som deltar i prosjektet. Ungdomsteater fra hele landet setter så opp disse stykkene, med oppfølging fra sitt regionteater, og samles til DUS-festivaler i de ulike regionene. I Møre og Romsdal er det Teatret Vårt som driver DUS og neste års festival er planlagt lagt til Ålesund og april.

– Det er jo en enorm gulrot for dem som blir med at vi får reise til Ålesund med forestillingen og vise den fram til et publikum der. Teatret Vårt vil også besøke oss underveis i prosessen og komme med veiledning. Det som er aller mest stas, er kanskje det å få møte andre teaterinteresserte til festival. Jeg var så heldig at jeg fikk reise ned til den nasjonale festivalen i 2019 og oppleve de forestillingene som ble spilt på Det Norske Teatret, og det var en vitamininnsprøytning av inspirasjon, sier Gikling.

Annethvert år er forestillingsår i DUS og neste vår skal det gjennomføres både lokale forestillinger, regionale festivaler og en nasjonal festival. Vel å merke om smittevernreglene tillater det.

– DUS har så langt vist seg veldig tilpasningsdyktig under pandemien. Samlinger som ellers ville blitt avholdt, er blitt gjort om til elektroniske møter og strømmearrangementer. Naturligvis er ikke det helt det samme for oss som skulle vært der og møtt andre teaterentusiaster, men det er en god nødløsning. Og virussituasjonen har også vært med å forme den oppsetningen vi skal jobbe med, forklarer Gikling.

DUS tok nemlig pandemien innover seg og utlyste i vår en skrivekonkurranse for ungdom, hvor de ville ha tekster om hvordan ungdommene opplevde Corona-krisa. Resultatet ble samlet i boka VirusVår, som nå er ute på Pax forlag.

– Denne boka skal vi basere oss på når vi lager en teaterforestilling i oppgaven Blanke ark. Dette gleder jeg meg til! Min erfaring er at ungdom er sterke i uttrykket sitt og mye mer nådeløse enn voksne, så jeg gleder meg til å se hva vi kan gjøre med utgangspunkt i boka.

Å øve på teater med en meters avstand mellom deltakerne, er ikke nødvendigvis så lett, men Gikling forsikrer om at det er mulig.

– Det fine med oppgaven vi skal jobbe med, er jo at den handler om nettopp den pandemien vi står midt oppe i. Så det å holde avstand, også på scenen, vil være naturlig. Det skal i alle fall være trygt å komme på teaterøving.

Øvingene holdes på biblioteket gjennom vinteren.

– Vi er utrolig takknemlige for samarbeidet med Biblioteket og kulturtjenesten. Å kunne møtes på biblioteket er fantastisk! Der har vi god plass, men samtidig en lun atmosfære som gjør det lett å skape noe sammen. Også er biblioteket et sted som er lett tilgjengelig for alle.