Vi fyrer for kråka

Alle nordmenn med gamle ovner fyrer mer for kråka enn for seg selv.

Alle nordmenn med gamle ovner fyrer mer for kråka enn for seg selv. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Vi vedfyrer som aldri før, men over halvparten av vedenergien som benyttes her i landet går rett i pipa.

DEL

(Siste) Grunnen er at over en million gamle ovner er i flittig bruk til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998.

Gamle ovner utnytter bare rundt førti prosent av energien i vedkubbene, mens moderne ovner utnytter rundt åtti prosent av energien

– Å bytte vedovn er en av de energisparetiltakene som går raskest i pluss, sier Grethe Bachmann, styreleder i bransjeforeningen Norsk Varme.

– Nye ovner er relativt billige og enkle å installere, samtidig som vedovner har lang levetid og praktisk talt er vedlikeholdsfrie.

Siden bare halvparten av norske husholdninger har ildsteder med ny teknologi, klarer vi altså ikke å utnytte mer enn halvparten av energien som er i vedkubbene vi putter i ovnen.

I samarbeid med Norsk Bioenergiforening (NoBio), som jobber for mer bruk av bioenergi, foreslår derfor Norsk Varme at det bør innføres et forbud mot bruk av gamle ovner fra 2022.

De to organisasjonene går også inn for at myndighetene skal gi økonomisk støtte til å installere nye ovner.

– Folk trenger en dytt for å komme i gang. I tillegg er det penger å spare fordi de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, sier Bachmann og viser fagmiljøene er enige om at vedfyring er et viktig og klimanøytralt alternativ til strøm.

Mer effektiv vedfyring kan gi norske husholdninger mellom én og to terrawattimer (Twh) ekstra i året. 1 Twh er omtrent så mye energi som Drammen bruker i løpet av ett år.

De siste vintrene har Norge importert betydelige mengder med kullkraft for å få nok strøk. Dersom denne kullkraften erstattes av mer vedenergi, kan det være et viktig bidrag til reduksjon i CO2-utslipp på opp mot ti prosent av regjeringens klimamål.

Mer vedfyring

– Vedfyring kan bli en viktigere del av vår oppvarming, men dette er dessverre ikke reflektert i regjeringens klimamelding, sier daglig leder i Nobio Inge Olav Fure.

– Samtidig viser forbudet mot oljefyr fra 2020 at regjeringen tenker riktig. Vi mener at et tilsvarende forbud mot bruk av gamle ovner vil gi mer energi, positiv effekt lokalt i forhold til svevestøv og være et bidrag til bedre klima globalt.

Svevestøv

I 2011 ble nesten halvparten av veden brent i nye ovner. Hvis alle gjenværende ovner med gammel teknologi ble byttet ut, ville utslippene av svevestøv fra vedfyring blitt redusert med over åtti prosent.

Nordmenn putter like mye ved i gamle og nye ovner, men gamle ovner og åpne peiser står for nesten åtti prosent av det samlede utslippet av svevestøv fra vedfyring. (ANB)

Artikkeltags