– Det er arbeidsomt å drive en liten butikk, men er du glad i folk gir det også mye glede, sier Jeanne Hoseth Rosvold.

Hver dag parkerer butikkdriver Jeanne bilen på samme sted, utenfor Matkroken på Meisingset. Ser bygdefolket bilen stå der, banker det gjerne på butikkdøra, både før og etter åpningstiden.

– Jada, jeg er fleksibel. Hvis jeg er på butikken og folk trenger noe, så åpner jeg døra. Hvis det ikke passer, så parkerer jeg bilen ute av syne, humrer Jeanne.

Livsstilsjobb

For det er en skikkelig livsstilsjobb Jeanne har valgt seg. Å drive en liten butikk på Meisingset krever mye mer enn å være til stede i åpningstiden. Det er tidlig opp og seint i seng med gjøremål knyttet til butikkdriften. På hundre kvadratmeter byr butikken fram hele 2.300 forskjellige dagligvarer.

Størrelsen på butikken, akkurat 100 kvadratmeter, gjør Matkroken på Meisingset til en «Brustad-bu». Regelverket tillater de kan holde åpent på søndager og helligdager. 364 dager i året er det åpent. Men det hender det banker på døra dagen det egentlig skal være stengt, første juledag.

– Vi har ikke hatt hjerte til å si nei, når det er noe folk sårt trenger. Vi åpner og sørger for at det ordner seg, sier Jeanne.

– Hadde aldri trodd

Hun hadde aldri trodd hun skulle flytte tilbake til Meisingset, stedet der hun vokste opp. Jeanne Hoseth Rosvold var godt etablert i Malvik utenfor Trondheim og jobbet som kontorsjef.

– Men så tok vi et valg. Mannen min flyttet hit først, og begynte å kjøre drosje for min far. Senere fikk han eget løyve. Så kom jeg etter og tok over butikken, etter min eks svigerinne som tidligere driftet butikken.

Startet i 1974

Mor og far til Jeanne, Gunnvor Otilie og Per Jostein Hoseth drev bensinstasjonen og verksted som de tok over i 1974.

I dag har familiebedriften endret seg til å bli en matbutikk, med en automatisert bensinstasjon utenfor. Tre ganger har butikken blitt utvidet.

Gunnvor og Per Jostein er fortsatt med og tar i et tak. I tillegg er Jeannes onkel Dagfinn Hoseth lett å be.

– De er tre snille gratisarbeidere. Totalt i lønnet arbeid har vi tre årsverk, og det er vel fordelt på åtte personer, sier Jeanne.

– Jeg smører blant annet bagetter og styrer med blomster. Det er kjekt å være med litt, sier 77 år gamle Gunnvor Hoseth.

Kommer hvert år

Det går jevnt og trutt i butikkdøren mens Aura Avis er på besøk. En av kundene kommer for å si adjø.

– Tusen takk for nå. Som alltid har det vært så trivelig å være her, sier Gunn Kari Krohn-Hansen.

I 15 år har hun og familien som bor i Svelvik ved Drammen reist opp til Meisingset. De har feriert i Gunnvorhuset, som de leier like ved Matkroken.

– Jeg sier som sønnen min; Her på Meisingset er det bare trivelige folk. Derfor ferierer vi her.

Jeanne og Gunnvor skryter av turistene og ikke minst hyttefolket som er flinke til å bruke butikken. Det samme er folket som bor fast på Meisingset.

– Lokalbutikken her er hovednerven for bygda, sier Geir Ove Hårstad og datteren Helene som vi treffer på handel.

Det samme sier karene Aura Avis møter på benkene utenfor butikken. Hver onsdag klokken 12.00 treffes kompisgjengen fra Meisingset for å drøfte stort og smått. En har sågar kjørt fra Tingvollvågen for å få være med.

Vanligvis sitter de innendørs i kafékroken som butikken har, men godværet gjorde at de trakk utendørs.

Torsdager er det kvinnene som rykker inn i kafékroken. Klokken 12.00 er det en fast gjeng som dukker opp for å slå av en prat.

Jeanne Hoseth Rosvold er glad for at så mange bruker Matkroken, men er klar på at livskraften til bygda og Meisingset avhenger av mer enn butikken.

– Det er viktig vi greier å ta vare på det vi har her, slik som skolen og barnehagen. Det samme gjelder andre som driver lokal næringsvirksomhet, samt frivillighet og foreningsliv. Det fine med Meisingset er at folk bryr seg om hverandre, sier Jeanne.