(Sarpsborg Arbeiderblad) Christina Eng Hauge fra Sarpsborg, kjent som Babytegn og bæring-Christina, la søndag ut en dansevideo med gravidmagen for å normalisere babymager.

«Husk at alle gravidmager er forskjellige,» skrev hun.

«Noen er hårløse, glatte, uten strekkmerker og med jevn brunfarge. Noen er fulle av strekkmerker, ekstra hårete, et kart av blodårer, og ser heller sprengt ut, men alle er like bra og det perfekte hus for din baby! Så free gravidmagen din slik den er! Vær stolt,» skrev 34-åringen.

Da tikket det raskt inn noen kommentarer som lød slik: «Ikke vakker».

Dette reagerer hun kraftig på, og tar nå et oppgjør mot kulturen om at «alle» føler de kan kommentere en kvinnes kropp bare fordi hun er gravid.

Ble sjokkert

– Man blir litt satt ut og sjokkert over at det går an. Jeg tenkte «Er det mulig?» Hva er poenget med å fortelle noen som bærer fram et barn at de ikke er vakre? sier Christina Eng Hauge til Sarpsborg Arbeiderblad.

34-åringen jobber som kursholder i babytegn og som bæreveileder på nett. Hun driver også nettbutikk med bære- og babyutstyr, og har over 7.800 følgere på Instagram, hvor hun legger ut stort og smått for å normalisere mammalivet.

I starten av august flyttet hun til Grålum i Sarpsborg med mann og to barn. De har bodd i Oslo i elleve år, og Hauge er fra Bjørkelangen.

– Jeg ble først ganske provosert og litt sjokkert over kommentarene. Jeg ble litt satt ut av at det lar seg gjøre i det hele tatt. Dette var bare en tullefilm for moro skyld, og så sitter noen og blir fornærmet – eller jeg vet ikke hva – for dét, sier hun oppgitt til SA.

Lei av kommentarer

Hun mener de ufine kommentarene på dansevideoen viser to ting: At mange tror de kan si hva som helst om kroppen til gravide, og at folk har lavere terskel for å si stygge ting på nett enn ansikt til ansikt.

– Jeg har skrevet om det før og snakket om det i podkasten min: Med én gang man blir gravid er man liksom allemannseie og alle skal si og mene noe om kroppen din, sier hun og utdyper:

– Det første som skjer på helsestasjonen når du er blitt gravid, er at du skal gå på vekta og veie deg. Mange opplever det som veldig ubehagelig. Og så får en kanskje i tillegg kommentarer fra kjente og ukjente på kroppen og størrelse i tillegg. Dette svangerskapet har jeg valgt å veie meg selv hjemme.

– Folk tror det er greit å kommentere kroppen din fordi du er gravid. Jeg har fått mange historier av at folk har blitt klappet på magen av folk på gata fra folk de ikke kjenner. Veldig mange får kommentarer på kroppen sin som gravide. Det er et større problem, sier hun.

– Bombarderes med «perfekte» mager

Hauge har termin om at par uker.

Hun er mer trygg på seg selv nå som hun venter tredjemann, enn da hun ventet sitt første barn. Derfor tar hun seg ikke nær av kommentarene hun fikk. Men hun vil kjempe for alle andre som er gravide for første gang nå, og som kanskje er usikre på sine gravidkropper.

– Jeg tåler kommentarene fra damene, men jeg synes ikke det er greit at de skriver ufine kommentarer. Hva tenker de usikre førstegangsgravide som ser kommentarene under videoen min om sin egen kropp når de leser slikt? sier hun.

Den første gangen Hauge var gravid, ville hun ikke gå i bikini på stranda.

– Jeg følte at magen min var stygg, sier hun og fortsetter:

– Man får kanskje mer hår og strekkmerker, samtidig som man blir bombardert med «den perfekte gravidmagen» i reklamer. Vi får et bilde av hvordan «ideal-gravidkroppen» ser ut, samtidig som vi får mange kommentarer på kroppen vår.

– Alle gravidmager er fine sånn som de er. De er det perfekte huset til babyen din uansett om du har strekkmerker eller ikke. Det er helt vanlig å være mer hårete i graviditeten. Jeg har sett gravide som spør om de burde barbere magen fordi de har fått hår. Vi vet jo ikke at gravidmager får mer hår engang! På grunn av hormoner, er det helt normalt å få hår. Det er for lite fokus på retusjert reklame rettet mot gravide, sier hun.

– Vi ser de kulerunde, brune magene uten noen merker eller hår – de «perfekte» magene i reklamer, brosjyrer på helsestasjonen og på TV, og det gjør noe med selvfølelsen til oss som ikke har den magen, sier hun.

– Burde vite bedre

– Tror du at det er en forskjell på hvordan dagens generasjon og damene som gikk gravide for to-tre generasjoner over oss, viser fram gravidmagene med stramme gensere og i sosiale medier? At dagens gravide er mer stolte over babymagene enn de var før?

Det kan det nok også være, og jeg tror nok at damene som har kommentert, har møtt noen holdninger da de var unge og at de sikkert har fått noen kommentarer selv da de var unge og gravide. Men jeg tenker at de burde ha såpass livserfaring at de burde visst at de ikke bør si det selv. Og vi som går gravide i dag, opplever press fra mange flere kanter enn de gjorde, sier hun.

– Jeg syntes det var flaut å legge ut den videoen, men jeg vet det kan styrke andre, og jeg ville sett den videoen selv for åtte år siden som førstegangsgravid.

– Man skal ikke lire av seg alt på Facebook og man skal tenke over hva man skriver til andre. Men det er også den generelle holdningen av at man si hva man vil til gravide.

«Oi, så stor du er!»

– Hvis noen lurer: Hva er greit å si til gravide?

– Alt som er positivt og hyggelig er greit å si til gravide. «Så flott du er, så fin mage du har, så flott du bærer magen, så nydelig mage du har», for eksempel. Eller så kan du fokusere på noe annet enn utseende, som for eksempel «Hvordan har du det?» «Er det noe du trenger?» eller «Hvordan føler du deg?» Alt som er hyggelig og oppmuntrende er greit å si.

– Det som ikke er greit å si er: «Oi, så stor du er!» og «Jeg var ikke så stor da jeg var gravid». Ikke sammenlikne den gravide med deg selv. Det er heller ikke greit å si «Oi, så liten du er. Er du sikker på at babyen er frisk?» Ikke bare sårer det, men det kan også sette en usikkerhet i mammaen og hun kan begynne å lure på om det er noe gærent med babyen sin. Dét tar vi med jordmor eller lege – det trenger vi ikke å ta på gata, fastslår hun, og tilføyer:

– Én av de største bekymringene man har som gravid er jo kanskje vekstavvik. Og det er klart man blir enda mer stresset og usikker når man får kommentarer som det – fra folk som egentlig ikke har med det å gjøre.

Hun sier hun vet det gjerne kan være velmenende kommentarer og at folk ikke bevisst sier noe for å være frekk, men:

– Da er det bedre å ikke si noe.

Ble tatt på magen

– Det kan være veldig fint med positiv oppmerksomhet når man er gravid. Kommer det et barn som prikker meg på magen og sier «du har stor mage», så smiler jeg bare av det, men det er noe annet når det er voksne som sier det, sier Hauge.

– Jeg håper bare folk kan tenke seg litt mer om før de skriver på Facebook før de kommer med velmenende kommentarer som ikke gagner den gravide i det hele tatt. Før man tar på en gravidmage kan man tenke seg om og spørre. To ganger har jeg blitt tatt på magen av en butikkansatt i butikken jeg handlet i. Den ansatte hadde også meninger om hvor langt jeg var på vei og om det var en gutt eller jente. Når ble det greit? Har det vært greit før? Det er i hvert fall ikke greit . Vi må ha et skifte på hvordan man snakker med gravide. Man er sårbar som gravid, det vet jo egentlig de som har gått gravide før også, sier hun.

Flere viser støtte

I et Instagram-innlegg publisert tirsdag skriver Christina Eng Hauge:

«(....) Ja, nå driver vi med folkeopplysning og oppdragelse av våre eldre generasjoner. Det må de tåle. Vi som går gravide nå vi aksepterer ikke dette lenger! Det er aldri ok å skrive eller si til noen at de ikke er vakre. Det er aldri ok å kommentere «godt ment» men negativt vinklet kommentarer til gravide. Det er aldri ok å ta på en gravidmage uten å spørre. Vi har fått nok! #ikkevakker

Etter dette har flere begynt å legge ut bilder av gravidmagene sine med emneknaggen #IkkeVakker for å vise sin støtte til Christina Eng Hauge – og for å vise fram forskjellige mager.