(Nettavisen:) Komiker og TV- og radioprogramleder Christine Koht er i disse dager aktuell med boken «Dødsfrisk», der hun skriver om sin egen kreftsykdom. Sykdommen ble først oppdaget i 2018, og er en alvorlig føflekk-kreft av typen slimhinne melanom.

Nå er Koht på bedringens vei, selv om hun fremdeles ikke er helt frisk. I et intervju med NRK, forteller Koht blant annet at hun sparte seg selv for ubehagelige opplysninger om eget sykdomsbilde, mens det hele sto på som verst.

– Jeg skulle jo dø. Heldigvis googlet jeg ikke. I etterkant fikk jeg vite at sjansen for overlevelse er på syv prosent, sier Koht til NRK.

Christine Koht hadde sju prosent sjanse for å overleve: – Heldigvis googlet jeg ikke

Forteller om situasjonen med humor

NRK omtaler også utdrag fra Kohts bok, der hun skriver om vanskelige episoder på sykehuset, og hvordan hun brukte humor for å komme seg gjennom den tunge tiden.

Blant annet skriver Koht om hvordan hun hadde det da hun gikk kraftig opp i vekt, gjennom kortisonbehandlingen som ble benyttet mot sykdomme.

«Rikke hjelper meg fra rullestolen og over på dostolen så jeg kan sitte mens hun dusjer meg. Naken. Hjelpeløs. Kraftløs. Skal bli spylt. Dette er objektivt sett intenst nedverdigende. Jeg er et berg på en stol og trenger hjelp til å løfte armen min for å bli – spylt», skriver Koht i boken.

Vekt og utseende er også noe Koht har skrevet om på Facebook tidligere. I 2019, skrev hun følgende om temaet:

– Jeg får helt sjokk hver gang jeg ser meg i speilet. Jeg ser ikke ut sånn som jeg føler jeg gjør inni meg. Men som Pernille sier «det er mye bedre å være tykk og levende enn å være tynn og død», skriver hun.

Kjent fra NRK

Koht har ledet en rekke TV-serier. I 2005 vant hun gullruter i kategoriene «beste nyskapning» og «beste kvinnelige programleder» for programmet Jan Johansen: Jakten på den norske mannen.

Hun er også kjent for programmene Koht i familien og Koht på jobben, i tillegg til å ha ledet talentkonkurransen Showbiz, som ble sendt på NRK.

Denne rollen hadde hun sammen med Klaus Sonstad.

I tillegg har Koht i flere år jobbet som standup-komiker, med eget sceneshow.