(Nidaros): Heidi Klefstad (54), opprinnelig fra Sandvollan i Inderøy, har vært markedssjef hos City Syd og ledet Mercursenteret i ti år. Men etter kun fire måneder som eiendomssjef for sju kjøpesentre, ble det brått slutt. Da slo nemlig finanskrisen til.

– Jeg hadde vært hos Aberdeen Asset Management i fire måneder. De måtte si opp en rekke folk, og jeg var den sist ansatte. Plutselig stod jeg der uten jobb, forteller hun.

Heidi er fremdeles overrasket over hvor fort det gikk å la seg selv forfalle. Hun lå på sofaen, og det gikk i Dr. Phil og Oprah på TV.

– Jeg stelte meg ikke, og hver gang jeg var innom Narvesen, støtte jeg på de samme gjengangerne der. Den tredje dagen sa en av dem «Jeg har et motto i livet, og det er at det må da gå an å ta seg sammen!»

Det var akkurat utsagnet Heidi trengte for å komme i gang med resten av livet. Hun bestemte seg for å fake at hun hadde en jobb.

– Jeg begynte å stå opp klokka sju om morgenen. Jeg stelte meg og hadde på meg pene klær. Jeg måtte ha en jobbtittel, og jeg er en glad person som alltid har likt å gjøre andre glad, så da valgte jeg «daglig gleder». Jeg laget meg et skilt som det stod «daglig gleder» på, og visittkort, til og med, smiler hun.

Får takkemeldinger

Og nå er hun den eneste i Norge med jobbtittelen «daglig gleder». Kanskje den eneste i verden, oversettelse tatt i betraktning. Og når hun åpner døren for Nidaros, er det med gliset og det tindrende blikket som forventes av en person som har gjort det til sitt livsverk å glede alle rundt seg.

– Jeg kan bli litt mye for noen, innrømmer Heidi lattermildt.

Når det ikke er koronatid, får hun imidlertid takkenotiser fra folk som har reddet ekteskapet sitt. Og takkeklemmer fra femti menn på rappen i samme auditorium. Og Facebookmeldinger av typen «Det burde vært lovfestet med en halvtimes positivt energipåfyll med deg!»

På speilet hennes på soveværelset står det «Check your smile!» I gangen starter en hel vegg med «Livet er herlig», beveger seg gjennom «Dette blir en fin dag» via «Jeg klarer alt», «Elsk deg selv», til «Drøm – Nyt – Lev» og «Vær en daglig gleder».

– Ringvirkningene er så viktige. Om jeg gleder dem som sitter foran meg, enten det er i et webseminar, slik som i disse dager, eller på fysiske seminar, så går de hjem og er glade. De gleder folk rundt seg, som igjen gleder andre, sier hun.

Mistet moren og faren på kort tid

Heidi mener livet går i bølgedaler, opp og ned, frem og tilbake.

– Jeg mistet min far da jeg var 18. Han ble bare 50 år gammel. På ettårsdagen etter at han gikk bort, satt jeg og sørget over ham i Trondheim da jeg fikk en telefon. Min mor var på vei til Kastvollen for å treffe Kong Harald og Dronning Sonja da hun falt om og døde, 45 år gammel.

Heldigvis hadde Heidi to eldre søstre å støtte seg på. Den fremtidige folkeglederen kom seg opp og videre.

«Gi aldri opp», «vær en optimist» og «nyt hvert øyeblikk», er flere påminnelser fra Heidis gleder-vegg. Det er følelser hun hadde i seg tidlig, men å skrive dem ut, tok noen år.

Karrieremessig skjøt Heidi oppover og fremover. Hun startet med handel og kontor på Steinkjer, og tok siste år med reiselivslinja på Stjørdal. Derfra gikk turen rett til Trondheim, hvor hun var med og startet Hob reisebyrå. Her ble hun i 10 år. Som 22-åring sjefet hun blant annet over Wasa-båtene i Norge.

Men nye utfordringer dukket opp. Hun var markedssjef på City Syd i to år, før hun ble headhuntet til å starte opp Mercursenteret. Her ble hun i 10 nye år, som senterleder, og kom blant annet i avisen for å ha delt ut 40.000 kondomer til sine unge kunder.

Finanskrise-sjokk

Men så kom altså jobbyttet, finanskrisen, den plutselige tilværelsen som arbeidsledig og Heidis initiativ som daglig gleder.

Hun innrømmer at folk lo av henne. Men hun satte seg ned og gikk gjennom det hun ville formidle. Hun sorterte tankene og ønskene sine, og skapte sitt første foredrag.

– Jeg visste hva målet mitt var, nemlig å hjelpe flest mulig til å løfte seg selv og andre, forteller hun.

Heidi startet i det små. Hun kjøpte pizza og brus til en gruppe ungdommer som hun holdt foredraget sitt for. Deres jobb var å gi henne ros og ris, og det fikk hun så det monnet.

– Alt fra «skulle ønske du var mora mi» til «den biten der var helt klein», ler hun.

Mens hun bygde opp konseptet, jobbet hun et år som daglig leder på Trondheim medisinske. Snart kunne hun imidlertid gå rett fra daglig leder til daglig gleder på fulltid.

Uhelbredelig positiv

Er det noe hun elsker, så er det rampelyset.

– Jeg starter alltid foredragene mine med musikk, og da gleder jeg meg sånn at jeg ofte bare begynner å danse. Følk trur æ e tuillåt, veit du, ler hun og røper røttene sine fra Inderøy.

Heidi har et kart på kontoret sitt. Der står knappenålene tett i tett og markerer hvor hun har hatt foredrag, fra Sør-Norge og helt opp i nord. En del av knappenålene er tykke og fete. De markerer steder hvor hun har holdt mer enn 20 foredrag i løpet av de 13 årene hun har vært en profesjonell gledesspreder.

– Hvordan når du ut til folk?

– Gjennom Athenas Norge, som er Norges største foredragsbyrå. De booker foredrag av alt fra Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland, til Heidi Klefstad, smiler hun.

Målgruppene hennes er de fleste.

– Jeg har holdt foredraget «Velg å bli en daglig gleder» for landets bussjåfører. For alle konduktørene i Norge. Sykehus, barnehager, butikkansatte. Listen begynner å bli sykt lang, for alle trenger en oppmuntring og inspirasjon til å oppmuntre videre, sier hun.

Daglig gleder i disse koronatider

Antallet fysiske foredrag har gått drastisk ned etter koronaens ankomst. Som i de fleste næringer, stod det rimelig stille en stund for Heidi også, inntil folk var tilbake på plass igjen og digitale møteplasser ble naturlig.

– Hva gjør du når du ikke har foredrag?

– Jeg og samboeren min har blitt helt ville etter å gå i skogen! Vi ser masse elg og rådyr når vi går i skumringen. Elgen røyter og legger igjen store dotter med pels for tiden. Og så ser vi traner som danner par akkurat nå. Det er så fint, sier hun.

Å ta en busstur er en annen hyggelig opplevelse for Heidi.

– Jeg går om bord på bussen og sier, «God morgen!» til alle sammen, med mitt mest strålende smil. Folk ser rart på meg, men det er greit, det, ler hun.

Og selvfølgelig tar hun med seg bord og stoler til stranda, klistrer på en lapp på stolryggen, hvor det står «daglig gleder», og tar imot kaffebesøk fra folk som trenger en oppmuntring.

– I januar startet jeg en Facebook-gruppe som heter Ros i Trondheim, fordi jeg følte behovet for et sted hvor man kan skryte av folk og ting som fortjener det i byen, forteller hun.

I dag har gruppen over 1300 medlemmer.

Det var kanskje ikke uventet at Heidi har klart seg gjennom pandemien. Men hva ser en daglig gleder selv frem til?

– Jeg er veldig sosial og gleder meg fælt til vi kan møtes flere sammen. For ikke å snakke om å kunne gi masse klemmer! kommer det kontante svaret.