(Tidens Krav:) – Nei, søren heller... Det var ikke dette jeg ville ha på kroken, sier Ripnes på telefonen fra Furulund i Sunndal. For et par dager siden postet han et bilde på Facebook av den uønskede fangsten.

– Det var en frisk plugg, den styrte og dro som bare det. Skuffelsen var stor da jeg så hva som satt på kroken; en pukkellaks, sier Ripnes.

Siden han for første gang var med sin far i elva like etter krigen, er det ikke få drivalaks han har dradd opp på bredden. Dette var den første av den forhatte fisken som har okkupert norske lakseelver.

Pukkellaks

Pukkellaks hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 1960-tallet begynte pukkellaks å spre seg til nord-norske elver etter utsetting på Kolahalvøya i Russland. I dag fanges pukkellaks i hele Norge, helt fra grensen til Russland i nord-øst til svenskegrensa i sør-øst. Det er imidlertid i Troms og Finnmark pukkellaksen er mest tallrik. Det er registrert at pukkellaksen gyter i flere norske elver.

Fangstene av pukkellaks i Norge har økt kraftig de senere årene, og arten ser også ut til å utvide kjerneområdet sørover i landet. Hva som er den eksakte grunnen til denne økningen vet vi ikke, men analyser viser at økte havtemperaturer i nordområdene trolig spiller en viktig rolle.

Kilde: NINA

Laksen Ripnes fikk på kroken veide 1,4 kilo, og han medgir at det ble en fin fight. Ripnes forteller også at laksen ble testet på middagsbordet, kokt og tilberedt som en vanlig laks.

– Den var dyp rød i kjøttet, og smakte helt OK, sier Ripnes. Men der stopper det positive han har å si om pukkellaksen.

Unik opplevelse

– Jeg husker første gang jeg så en drivalaks, en flott en på fire-fem kilo. Jeg var bare en liten gutt, og syntes det var den flotteste skapningen jeg hadde sett. Jeg ble så ivrig at jeg krevde å få prøve å få en selv. Far min ordnet til stang av en kjepp, og bøyde en sikkerhetsnål som krok. Med mark i en bakepulverboks bar det ned til elva. Der kastet jeg først ut marken, og deretter den bøyde sikkerhetsnåla ... Siden har det blitt uhorvelig mange turer til elvebredden. Nå er jeg redd pukkellaksen skal ødelegge den unike opplevelsen det er å få en drivalaks på kroken, sier Ripnes.

Det er ikke bare han som er bekymret.

Tidligere denne måneden sa Ole Kristian Løvik i Sunndal jeger- og fiskerforening til Aura Avis:

– Pukkellaksen er ikke noe vi ønsker oss i elva. Det er en skuffelse når fisker etter norsk laks eller ørret, og får på pukkellaks. Den er ikke like flott som den norske laksen, og er også en dårlig matfisk.

Likevel tror ikke Løvik at pukkellaksen foreløpig utgjør noen miljøtrussel i Driva.

– Nei, det har gjennom mange år vært tatt en og annen pukkellaks i Driva, i alle fall helt siden tidlig 90-tall. Den er som nevnt kort tid i elva, og gyter vanligvis i august. Den norske laksen derimot, gyter først i september og oktober. Slik sett er den ikke en konkurrent på gyteplassene, sier Løvik.

Det er tatt en del pukkellaks i Driva denne sesongen, se oversikt på fiskebørsen på Elveguiden.