Etter tiår med diskusjon og lovnader om ny sentrumsbarnehage forventer vi at politikerne ikke nok en gang snur på målstreken

Gamle Villabyen barnehage. Arkivbilde.

Gamle Villabyen barnehage. Arkivbilde.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå er vi her igjen! Nok en gang vil politikerne i Sunndal kommune ha en vurdering av de eksisterende barnehagebyggene for å se om det er mulig å oppgradere istedenfor å bygge nytt.

Kommunen må spare. Vi forstår det. Og vi merker det. Politikerne har påført barnehagetjenesten «sparing» gjennom bruk av gamle bygg i årevis. Om konklusjonen nå er at vi skal fortette på samme vis er det nedlåsende, provoserende og etter vår mening svært lite framtidsrettet.

Utfordringen med de eksisterende byggene er veldokumentert fra kommunens side. Dette er også utfordringer vi foreldre har god kjennskap til i vår egen hverdag. Slitt uteområde, for lite plass, lite funksjonelle stellerom på flere avdelinger, mangel på spesialrom som møterom til foreldresamtaler og lignende, trange garderober, lite hensiktsmessig romdeling, dårlig ventilasjon, elendig parkeringsforhold (ref Holten barnehage, Villabyen barnehage), fire bygg som må åpne og stenge fører til redusert bemanningstetthet i løpet av dagen (Holten), det er støyproblematikk og dårlig akustikk. Lista er altfor lang og den fører til at personalet stadig må ta i bruk midlertidige løsninger. Vi er redd for at dårlige arbeidsforhold på sikt sliter på personalet og at oppmerksomhet og tid flyttes fra barna over på praktiske utfordringer for å få hverdagen til å gå rundt.

Vi ser på kommune-tv at politikerne stiller spørsmål ved om kommunen er i stand til å bygge godt og nytt. Det vises til Villabyen og Holssand som eksempler på barnehager som ikke har fungert. Vi minner om at Holssand ikke var en ny barnehage, men en barnehage som ble bygd inn i et eksisterende bygg. Et av problemene med Villabyen er at den står på ustabil grunn. Dette vil ikke endre seg med litt oppussing.

Vi har tillitt til at kommunen har den fagkunnskapen som skal til for å bygge en ny sentrumsbarnehage. En barnehage i sentrum er også i tråd med kommunes planer om ny sentrumsutvikling. Gåavstand til bibliotek, kulturhus, skatepark og brannstasjonen gir flere muligheter i hverdagen, samtidig vil en ny sentrumsnær barnehage ha kort vei til fine friluftsområder som lavvoen på Rotvoll, Fagerhaugan og Sjøllend.

En sentrumsbarnehage vil også ivareta den foreldregruppa som ikke har førerkort. Vi vet det er flere, blant andre alenemødre, som skal rekke levering barnehagen før egen jobb og skole, men som ikke kjører bil. Du har tre barn, en skal på Sande skole, de to andre skal til Tredal, selv skal du være på helsetunet klokka 08.00. Ute er det snø og slaps. Du har ingen bil. Få det til.

Etter tiår med diskusjon og lovnader om ny sentrumsbarnehage forventer vi at politikerne ikke nok en gang snur på målstreken.

Sunndal kommune skal spare driftsinntekter. Det betyr ikke at vi ikke kan bruke av investeringsbudsjettet. En ny og bedre barnehage vil gi et bedre tilbud til innbyggerne i kommunen. Den vil være et signal på at vi har framtidstro og et ønske om å legge til rette for familier i kommunen. Vi må se lenger enn neste års budsjett og ta gode valg i nedgangstider som vi kan så frukter av i framtida.

Nå må vi satse på barna, bygge for framtida, løfte blikket og våge å bli bedre!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken