Gå til sidens hovedinnhold

Fellesforbundet: Vi er ingen klimasinker

Artikkelen er over 2 år gammel

Å satse på fangst og lagring av karbon er meningsløst hvis oljenæringen skal stenges ned, mener Fellesforbundets leder. Han åpnet fredag LO-gigantens landsmøte.

– Vi er ingen klimasinker. For vi kan ikke – og vil ikke – fornekte vitenskapen. Vi har faktisk ikke noe bedre å forholde oss til om framtiden, sa forbundsleder Jørn Eggum i sin tale.

Han slo fast at FN-rapporter om økt havnivå, en issmelting på 650 milliarder tonn per år og om at verdens matproduksjon ikke er bærekraftig, gjør inntrykk.

Men Eggum advarte samtidig mot å «stenge ned, lukke og låse», fordi kunnskapen vår kan brukes til å skaffe ny kunnskap som kan løse klimautfordringene. Han viste til at forbundet han leder, utålmodig venter på å få på plass anlegg for fangst og langring av karbon (CCS).

– Det vil jo være totalt meningsløst å satse på dette, hvis olje- og gassvirksomheten skal stenges ned. For i det grønne skiftet vil vi trenge olje og gass. Ikke for å brenne ressursen. Men til bruk i massevis av produkter som denne fantastiske ressursen er med å skape, sa han i talen til 530 landsmøtedelegater.

«Elendig idé»

Eggum representerer 160.000 medlemmer i blant annet industrien og olje- og gassektoren og sitter i Arbeiderpartiet sentralstyre. Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor.

Debatten om hvorvidt Ap kan samarbeide med MDG ved en eventuell valgseier i 2021, kom kjapt etter høstens lokalvalg. Fremtiden til norsk oljenæring ble raskt et tema, og budskapet fra Eggum var klart:

– Det er bare et sterkt Ap som kan kombinere og levere helhetlige løsninger innen jobbsikkerhet, klima, næring og distriktspolitikk. Så er det noen som blir klimadesperate og konkluderer med at vi må samarbeide med MDG på nasjonalt plan. Jeg har vært tydelig på at det er en elendig idé, sa han til NTB 10. september.

Eggum kom imidlertid med et litt annet budskap 26. september, da han i Klassekampen ikke ville lukke døren for noen hvis venstresiden trenger «et stort flertall for å holde de borgerlige borte i 2021.»

Fredag stilte han spørsmål om hvorfor Norge skal stenge ned «verdens reneste oljeproduksjon».

– For det spiller en rolle hvordan oljen og gassen utvinnes og hvordan den foredles.

EØS-strid

Eggum hoppet i talen bukk over det mest betente spørsmålet på landsmøtet, nemlig hvordan Fellesforbundet skal forholde seg til EØS-avtalen.

Sterke krefter ønsker et landsmøtevedtak som tar til orde for å skrote avtalen. Men representantskapet i forbundet har lagt fram et kompromissforslag om å kreve en offentlig utredning av EØS-avtalen.

Forbundet diskuterer EØS søndag 13. oktober, mens avstemningen holdes onsdag 16.

Etter det NTB forstår, er det mest trolig at Fellesforbundet går inn for en utredning. Men hvis landsmøtet skulle kreve at avtalen skrotes, er det dramatisk. Da kan det nemlig også bli nei til EØS på LO-kongressen i 2021.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre forsvarer avtalen i klare ordelag og vil heller ikke ha noen utredning av den. Han besøker landsmøtet tirsdag.

Andre saker som vil prege landsmøtet, er Transportarbeiderforbundets inntreden i Fellesforbundet nylig, fordeling av penger, arbeidslivspolitikk, pensjon og valg.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken