Fjern maksimal oppholdstid i barnehagen

Maja Solli (V).

Maja Solli (V).

Av
DEL

Leserbrev På tirsdagen er det en gylden mulighet for politikerne i Sunndal å gi frihet og ansvar til foreldrene angående oppholdstid i barnehagen. Da skal vedtektene for barnehagen opp som sak i oppvekst- og omsorgsutvalget, og man kan da velge å fjerne den maksimale daglige og ukentlige oppholdstiden for barn i barnehagen.

Mange lurer på hva som skiller Venstre fra andre parti, og ett av de viktigste prinsippene for meg, er at staten, eller i dette tilfellet kommunen, skal bestemme så lite som mulig over meg. Hva som er best for meg og min familie er det jo jeg sammen med min samboer som vet best. Ikke kommunen. Og slik er det jo for de aller fleste.

Hvorfor har vi maksimal oppholdstid i barnehagen? Argumentet jeg får fra administrasjonen er at det er barnas beste. Men hvordan kan de vite dette? Hvordan en familie får dagen til å gå i hop på best mulig måte kan jo bety at man trenger 15 minutter ekstra i barnehagen en dag. Det er kanskje bedre for et barn å bli hentet litt sent, enn å være sammen med en mamma som må sitte med et møte på øret. Er ikke det beste for barnet at familien er i balanse, i sin egen rytme? Det er ikke det at jeg er uenig i at barna ideelt sett burde hatt mindre tid i barnehagen, men i dagens samfunn har de fleste foreldre fulle stillinger og da må barnehagedagen bli deretter.

Maksimal oppholdstid i barnehagen er distriktsfiendtlig fordi det spesielt setter foreldre med barnehageplass i grendene under stress. Med en normal arbeidsdag på 8 timer, har man kun 45 minutter på å kjøre fra barnehage til jobb og tilbake. Det er ikke mye slingringsmonn.

Klimaet taper nok også på denne politikken. For om man ikke rekker å handle mellom jobb og henting så må man kjøre tilbake til sentrum og handle. Samkjøring vil nok også bli særs vanskelig å løse når man ikke har tid til å hente noen på vei hjem fra jobb. Det kan sågar hende at foreldre må kjøre to biler på samme strekning for å få dagen til å gå opp.

I min korte karriere som mamma til barnehagebarn, har jeg fått høre at det blir lange dager for barnet mitt. Han er der ca. 8,5 timer daglig som er så kort tid som mulig når vi har sammenfallende arbeidstid. Litt tid må vi faktisk bruke til og fra jobb. Det jeg da har sett, er at vi er blant de første som leverer og de siste som henter. At barna er for lenge i barnehagen, kan da umulig være et stort problem i Sunndal kommune. Foreldrene ønsker jo å være meste mulig sammen med barna sine.

På budsjettkonferansen ble det snakket mye om omdømme; at vi burde sørge for å ha en kommune med godt omdømme basert på tjenestekvalitet. En god start vil være å fjerne maksimal oppholdstid i barnehagen. For en holdning som sier at vi vet bedre enn deg, vil nok ikke bidra positivt til omdømme. For dette er totalt unødvendig av kommunen og bidrar kun til stressa foreldre med dårlig samvittighet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken