Hotellene i Norge hadde en bedre juli enn i fjor sommer, men fortsatt et godt stykke fra normaltilstand. I storbyene var det langt færre besøkende enn normalt.

På landsbasis var hotellbelegget, altså hvor mange av rommene som var booket, på 58 prosent, ifølge NHO Reiseliv.

Det er en oppgang fra 54 prosent i samme måned i fjor, men likevel et godt stykke fra normalåret 2019, hvor belegget var på 67 prosent i juli måned.

− Det er fantastisk å se at mange har hatt godt med besøk i juli, og at noen til og med opplever en vekst sammenlignet med i fjor. Vi er ikke tilbake til normalen enda, men det går i riktig retning, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Prisen for et hotellrom økte betydelig siden i fjor, og det var store variasjoner i hvilke byer folk besøkte i juli. Hovedstaden opplevde en beleggvekst på nær 16 prosentpoeng til 47 prosent i juli. Bergen gikk ned med 5,6 prosentpoeng til 52 prosent.

Færre besøkte også Trondheim, Kristiansand og Bodø, mens det var en liten økning i Stavanger.

Krohn Devold mener det er lys i enden av tunnelen, og hun tror at næringen nå etter hvert vil komme til å reise seg igjen.

– Vi håper på et normalår i 2022, men da er vi avhengige av at utenlandske gjester får komme hit de neste månedene, at kurs og konferansemarkedet kommer godt i gang etter ferien og at vi får et år uten restriksjoner, sier hun.

(©NTB)