Den ekstra lange helgen og 17. mai-feiringen gjør at flere kommuner er bekymret for smitteøkning i tiden framover. I Bergen ventes smitten å øke, ifølge FHI.

– Det er med blandede følelser vi ser på bildene fra 17. mai, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen til NRK dagen derpå tirsdag.

I Norges nest største by ble nasjonaldagen preget av knallvær, noe som førte til at store folkemengder samlet seg rundt i byen. Politiet rykket ut til en mengde hendelser rundt om i Bergen, og det ble såpass travelt at politiet til slutt måtte nedprioritere en rekke oppdrag.

Tiltaksnivået i Bergen vil sannsynligvis holde smitten under kontroll, selv om man må regne med smitteøkning i kjølvannet av nasjonaldagen, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Jeg tror det kommer til å gå bra i Bergen, men man må være forberedt på en smitteøkning i en uke eller to fremover, sier fagdirektør Frode Forland i FHI.

Bekymret

I Kristiansand var blant annet anslagsvis et par hundre personer samlet ved Christiansholm festning i Tresse på 17. mai for å se på fyrverkeri som kommunen selv skjøt opp, ifølge Fædrelandsvennen.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier han observerte en del atferd som ikke er greit.

– Ja, jeg er bekymret og spent på tallene. Mot slutten av uka vil vi se om dette har bidratt til flere smittede, sier han.

Kristiansand har hatt et relativt høyt smittenivå over lengre tid. De siste fire ukene har det vært mellom cirka 80 og 100 smittetilfeller ukentlig. Situasjonen beskrives som fortsatt ustabil.

Folk bes om å teste seg

Tirsdag var det 13 nye smittetilfeller i kommunen. De siste ukene har det vært mellom 150 og 180 smittetilfeller ukentlig.

I Stavanger har det vært relativt lite smitte de siste ukene, og helsesjef Runar Johannessen er derfor ikke veldig bekymret for en smitteoppblomstring etter 17. mai, skriver Stavanger Aftenblad.

Han ber likevel folk teste seg ved milde symptomer.

(©NTB)