Fire spreke damer med livsmot syngende på BlimE-dansen fra NRK Super. Det er Frisklivsgjengen som presenterer hva de har gjort i koronaåret 2021 sammen med prosjektleder Line Rolland, men BlimE-dansen er bare en liten bit av mange hyggelige opplevelser sammen. Dansen gir oppmerksomhet til det å gi omsorg til mennesker rundt seg.

I rapporten «Leve hele livet» som kom i 2018, presiseres det at alle skal oppleve mestring og livskvalitet. Som et ledd i det, fikk Line Rolland tildelt prosjektmidler hun kunne bruke for å aktivisere et lite antall brukere i habiliteringstjenesten. Rolland er utdanna fysioterapeut i bunnen, men har gjennomført en mastergrad i fedme og helse. Hun kom tilbakeflyttende til Tingvoll for å jobbe som folkehelsekoordinator, men jobber nå som fysioterapeut.

Fem damer blei plukka ut til å delta, og delt inn i to grupper som hadde trefftid en time onsdager og torsdager, satte prosjektlederen i gang i februar med å gi damene impulser til å endre livsstil.

- Jeg fikk med disse tøffe damene som prøvekaniner, og jeg er veldig imponert, for det kreves mot til å prøve noe nytt, skryter hun av sine fem gruppedeltakere.

En ting er å være fem damer som er i ei gruppe for å trene og lære om kosthold, men diskusjonen gikk høylydt rundt hva dem skulle kalle seg.

Bedre helse og livskvalitet

- Det var mange forslag, blant anna Gladgjengen og Tullegjengen, forteller Turid, Anita, Trine og Eva, som er til stede på oppsummeringa av prosjektet.

Til slutt var det Rolland som bestemte at navnet skulle være Frisklivsgjengen, noe damene og til slutt var enige i. Fokuset blei på trening og kostholdsvaner, og før oppstarten hadde Rolland individuelle samtaler med hver enkelt, hvor de snakka om forventninger, fysisk og psykisk helse og det var kartlegging gjennom blant anna noen fysiske tester.

Målet for det hele var å jobbe for å få best mulig helse og høyest mulig livskvalitet, og ei bevisstgjøring rundt livsstilens påvirkning av helse og velvære har vært en viktig del av hele prosjektet. I tillegg skulle det jobbes med å skape motivasjon og glede til å være fysisk aktiv gjennom å kjenne mestring, lære kroppen bedre å kjenne og oppleve samhold i gruppa.

At det har vært mye motivasjon og glede, understreker damene flere ganger. Latter og mye tull har vært en like naturlig del av økta som å holde kroppen i aktivitet.

- Det var spennende å starte opp, og det har vært mye artighet på turene, forteller alle fire, og Line viser en video av treningsaktiviteter i snøen og dansende damer.

- Vi har holdt på med mange forskjellige aktiviteter, som intervalltrening, dans, sykling, ballspill og yoga, og de to gruppene har vært både utendørs og innendørs, forteller Rolland, og legger til at damene også har brukt av fritida til å øve på BlimE-dansen.

Motiverer andre til å komme seg ut

- Vi kjente hverandre godt fra før da vi starta, to av oss er naboer og tre er søsken, forteller de fire.

Det gode samholdet som lå i bunnen for alle aktivitetene har skapt reneste Stikk ut-feberen blant dem. Alle har appen på telefonen og mange av turene skjer på fritida. Både Øygardsneset, Geilhaugen og Gamle Postveien har fått besøk av de aktive damene.

Trine har blitt motivert på enda mer trening, og har gått til innkjøp av en knallblå, kjempetøff sykkel. Den håper hun å få mange fine turer med.

Når Frisklivsgjengen har trent innendørs, har det foregått i treningsrommet på sjukeheimen og i gangene der. Virksomhetsleder Jorid Kamsvåg understrekte til gjengen at det har bydd på mye glede og motivasjon til alle som har kontor i gangen.

- Jeg har hørt at mange har blitt inspirerte av å treffe dere på tur, tilføyer Line Rolland.

Vel så viktig har det å lære å lage sunn mat vært, og nye favorittretter har kommet inn i menyene til gjengen.

- Jeg har blitt veldig glad i kyllingsalat, forteller Turid, som også før prosjektet starta var glad i å gå turer og holde seg i aktivitet.

På presentasjonen av prosjektet var også ordfører Ingrid Waagen til stede, og hun var imponert over det damene har fått til. Hun delte ut drikkeflasker med kommunelogo og knallgrønne t-skjorter til gjengen.

- Disse t-skjortene er unike, det er bare dere som har dem, sa hun og ønska frisklivsgjengen lykke til videre med trimaktivitetene.