– I år håper jeg alle vil tenke seg litt om før blomstervalget gjøres. Det er viktig at vi legger til rette for gode miljøer der humler og bier vil trives, sier gartner Veronika Nauf Steinsholt i Nordic Garden.
Humlesnurr
Det er fremdeles god tid til å så frø inne, og vårløken kan plantes i potter og spann for så å plantes ut når faren for frost er over. I samarbeid med Det norske hageselskap, faglaget Norges Birøkterlag og en blogger fra Moseplassen, har gartneren satt sammen et helt utvalg med 35 frø og løk som garanterer humlesurr.
– Alle kan bidra, og man bør ikke ha hage for å få det til, forsikrer gartneren, og forteller at krydder, grønnsaker og sommerblomster trives like godt i tøffe pallekarmer, krukker og spann.
- Les også: Gi insektene et hotell!
Inspirasjon
Når du skal planlegge årets blomster, lønner det seg å ta en tur til hagesenteret og la deg inspirere. Utvalget er definitivt størst i mars og april. Hva med å forsøke noe nytt i år?
– For å sikre blomster gjennom hele sesongen, bør du velge forskjellige typer for å få variasjon i bed og potter. Ikke bare får du selv glede av ulike blomster, men du sikrer også jevn tilgang av pollen og nektar slik at det ikke blir sult og død i biesamfunnet, forklarer gartneren.
- Les også: Snart på tide med en husvask
Til glede
– Sett dine ambisjoner og valg av blomster i tråd med hva du ønsker å investere av plass og tid. Blomstringstiden er så ulik og man kan lett tilpasse nivået fra et svært lettstelt bomsterbed til et mer krevende designuttrykk.
– Du kan selv velge om du ønsker å så frø, plante løk eller kjøpe ferdige blomster. Flere og flere planter i tråd med omgivelsene, forteller Steinsholt.
– Problemet for våre pollinerende insekter er allikevel at uteområdene blir for planlagte og organiserte, eksempel ved for mye bruk av kortklipt plen. Min oppfordring er å sette av litt plass til lekre blomster, det vil uansett glede alle! sier hun.
- Les også: Denne kan spise opp huset ditt
Slik planter du vårløk
Du trenger vårløk, en liten spade, kompostert jord, vannkanne, vann og navnskilt.
1. Start med å grave ut det feltet der du ønsker å plante blomsterløk. En grei regel er å plante løken cirka dobbelt så langt ned som løkens størrelse.
2. Løken settes med løkspissen opp, og plant de gjerne tett i tett. Da blir det frodig og fint til blomstring. Når løken er plantet, dryss gjerne over litt Kugjødselkompost nede i plantehullet for å gi god næring til løken.
3. Deretter dekk over med jord og gled deg til blomstringen!
4. Planter du mange sorter, kan det være moro og nyttig å merke plantehullet med et navneskilt.
Slik sår du frø
Du trenger frø, minidrivhus (hvis du skal bruke kun potter, trenger du plastfilm til å dekke over), potter, plastfilm (dette dekkes over pottene hvis du ikke har minidrivhus), så- og kaktusjord, vannkanne, vann og navnskilt.
1. Fyll jord i minidrivhus eller potter. Såjord er en sandholdig jord med lavt næringsinnhold som passer godt til frøene.
2. Lag et lite hull med fingeren i jorden og legg frøet nedi. Dekk deretter over frøet med jord og vann lett.
3. Hver frøsort er unik og har ulik spiretid og behov for å trives. Les derfor nøye på frøpakken og merk frøene med skilt.
4. Sår du i minidrivhus, setter du på lokket og plasserer frøene i for eksempel vinduskarmen. Sår du i andre potter, dekk gjerne over med en plastfilm og lag små hull i den. Plasten fjernes etter spiring. Man dekker over frø man har sådd for å holde på fuktigheten og sikre jevn temperatur.
5. Når frøene har spirt, planter man småplantene om i større potter og næringsrik jord.
6. Når risikoen for nattefrost er over plasserer du pottene ut slik at de gradvis tilpasser seg utetemperaturen før de plantes.
7. Tilfør næring regelmessig i hele sesongen for kraftig, sunn og god vekst.
Hvis du ikke vil så frø eller plante løk så kan du kjøpe ferdige planter du kan plante ut.
Vår: Prydeple, gullkorg, spisslønn, blåpute, kirsebær, bekkeblom, julerose, krokus, snøklokke, hestekastanje og liten ildkvede.
Sommer: Akeleie, fjellflokk, forglemmegei, lavendel, prestekrage, prydbønne, salvie, rogn, agurkurt, bringebær og blåbær.
Høst: Seine stauder som kuletistel, solhatter og nøkketunger vil være med på å sikre at nye humledronninger klarer å bygge seg nok opp til å klare overvintringen. I tillegg til stauder, løk- og knollvekster, vil det summe godt i timian, oregano og andre urter i høstmånedene. Humler er avhengig av å finne pollen og nektar hele sesongen. Midt på sommeren er det som regel et godt utvalg av blomster, men når høsten nærmer seg, minker utvalget. Da er det viktig at hageeiere planter blomster som gir humlene mat i høstmånedene.
Tips! Om våren pynter mange inne og ute med løkblomster i potter. Disse kan plantes i et bed når blomstringen er over og telen er ute av jorda. Da kommer de igjen neste år. (ANB)