#sjekkdeg: En av de aller viktigste sjekkene i år

Artikkelen er over 1 år gammel

I september er det igjen klart for #sjekkdeg-kampanje, og målet er at så mange som mulig av kvinner over 25 år skal ta celleprøver, sånn at vi kan unngå livmorhalskreft.

DEL

Siden #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015, har 72 000 flere kvinner sjekket seg årlig. Men på tross av dette er det fortsatt under 70% av de yngste kvinnene som sjekker seg. (mot 90% i Sverige..)

Møre og Romsdal ligger ganske langt nede på tabellen over fylkene når det gjelder antall som sjekker seg. 68,5% av alle mellom 25-69 (2017) sjekker seg, og det betyr at Møre og Romsdal er fjerde sist over alle fylker. (Oslo, Sogn og Fjordane og Finnmark er under). Blant den yngste gruppen, de mellom 25 og 34 er Møre og Romsdal tredje sist (Finnmark og Sogn og Fjordane på bunn). Jeg kan sende hele statistikken om ønskelig.


I tillegg kan jeg nevne at 2018 er det siste mulighet for å få gratis HPV-vaksine for de som ikke har tatt denne gjennom det ordinære vaksinasjonsprogrammet. Dvs. man må ha tre doser og den første må man begynne på i 2018. Dette er tilgjengelig for de som er født i 1991 eller senere. Også nytt av året er at gutter nå får HPV-vaksinen. (Her kan sikkert lokal helsestasjon eller vaksinekontor være til hjelp i forhold til informasjon)


Legger ved pressemelding og faktaark. Bare kontakt meg dersom dere lurer på noe.


Fakta om livmorhalskreft og #sjekkdeg-kampanjen:

  • På grunn av #sjekkdeg-kampanjen er det nå 72.000 flere kvinner årlig som tar livmorhalsprøve.
  • Før var det rundt 6 av 10 som sjekket seg, nå er det 7 av 10.
  • Blant de yngste kvinnene (25-34 år) er det nesten 10 prosentpoeng økning i hvor mange som deltar i Livmorhalsprogrammet nå sammenlignet med i 2014 før kampanjestart. Blant de eldre (35-69 år) er det bare 2 prosentpoeng.
  • I Norge er dekningsgraden blant yngre kvinner på under 70 prosent. Til sammenligning har Sverige en dekningsgrad på 90 prosent blant de aller yngste.
  • Det er 15 prosent som ikke har sjekket seg på ti år. Det er over 250.000 norske kvinner.
  • I dag får mellom 300 og 400 norske kvinner livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000.
  • Risikoen for livmorhalskreft reduseres aller best dersom man også vaksinerer seg mot det seksuelt overførbare viruset HPV som forårsaker livmorhalskreft. Det finnes ingen bedre livsforsikring enn en vaksine mot kreft.
  • En nullvisjon kan ikke oppnås uten god forebygging av HPV-viruset. God vaksinedekning, såkalt flokkimmunitet, er veldig viktig.


Her står egentlig alt dere vil lure på om #sjekkdeg: https://kreftforeningen.no/sjekk-deg/

Det står mer om årets aksjon her: https://kreftforeningen.no/sjekk-deg/om-sjekk-deg/


Ellers litt mer info:

·
Første uken i september er det altså #sjekkdeg-kampanjen – hvor vi setter fokus på å få flere kvinner til å ta livmorhalsprøve - og unngå livmorhalskreft.

·
Fra du er 25 til 69 år får kvinner Sjekkdeg-brev i posten fra Kreftregisteret når det er på tide å
ta ny livmorhalsprøve (Studier viser at minoritetskvinner har særlig lavt oppmøte til livmorhalsprøve).

·
Siden #Sjekkdeg-kampanjen begynte (i 2015) har det ført til at 72.000 flere kvinner årlig tar livmorhalsprøve.

·
På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftform som rammer kvinner.

·
Årets kampanje har ett hovedmål og det er å få flest mulig til å sjekke seg.

Artikkeltags