Gå til sidens hovedinnhold

- Her sitter jeg, en skuffet og opprørt mann i 20-årene og tenker på dette med dugnad

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange ting her i Sunndal Kommune er drevet av dugnadsinnsats. Det som menes med dette er at man får ikke betalt i penger. Helt ærlig føler jeg at dette punktet er viktig for den yngre generasjon. Undertegnede er også av den yngre generasjonen, men stiller gjerne opp på dugnadsinnsats om det trengs. For meg betyr ikke pengene noe, det som betyr noe er at jeg er med og drar lasset for at andre skal få hygge seg er bra nok for meg. Til og med den beste følelsen jeg kjenner på etter en dag med dugnadsarbeid.

Hvorfor har vi dugnad, hva er dugnad og hvem gjør det i Sunndal Kommune? Jo, dugnad er felles utført, ulønnet og frivillig arbeid av betydning for felleskapet eller en enkeltperson. Selve ordet dugnad stammer fra norrønt språk «dugnaðr». Dette betyr: «hjelp, god gjerning, kraft» og er beslektet med ordet «duge» på norsk. Så kommer vi til hvem som driver med dugnad i Sunndal Kommune, og det er en god del idrettslag, samfunnshus, bedehus og Sunndal Alpinsenter blant annet.

Her sitter jeg, en skuffet og opprørt mann i 20-årene og tenker på dette med dugnad. Jeg ser igjen mye av de samme spørsmålene og påstandene hele tiden når det er snakk om dugnad:

-Får du betaling for å stille opp?

-Jeg skjønner ikke at du orker å bruke fritiden din på å stille opp uten betaling, når jeg har fri fra min 100% jobb skal jeg ha fri!

-Du vet at du kunne jobbet på en butikk og tjent penger i stedet for å stille opp gratis?

-Dette kommer jeg ALDRI til å stille opp på, samme hvilken organisasjon det er.

Jo, det er som nevnt over at man ikke får betaling for innsatsen. Spiller egentlig det noen rolle når man stiller opp for fellesskapet sin skyld, ett smil og takk fra ett barn eller en voksen til deg, husk at det muligens du som hjelper til slik at de kan holde på med sin lidenskap fordi idrettslaget er basert på dugnad! Det burde være nok det? Jeg mener det, de fleste som driver med dugnad mener også at dette er takk nok. Problemet her er at jeg har blitt gjort oppmerksom på at det er ikke kun de yngre generasjonene som tenker at «dugnad er ikke noe for meg, siden jeg ikke sitter igjen med noe», dette gjelder for noen av de eldre også.

I forbindelse med ett besøk i skitrekket har jeg forhørt meg med noen i dugnadsgjengen i Sunndal Alpinsenter (på folkemunne: Børsetlia) om hva man får i gjengjeld av dugnadsinnsatsen i skitrekket. Og her trekkes det fram at man får mat, heder og ære, ett smil, flere takknemlige kunder og en liten påskjønnelse pr time man stiller opp i heisen i form av en dugnadskonto som kan brukes på ett skikort eller to, eller flere, noe som er avhengig av hvor mange timer du stiller opp.

Hva kan skje om f.eks Børsetlia mister alle dugnadspersonellet på kort tid, og sliter med å rekruttere flere? Personlig tror jeg at alle kan tenke seg til hva ufallet kan bli, og det kan ende med stopp på solfylte dager i bakken. Dette er selvfølgelig ett worst-case scenario, men kan fort bli virkelighet. Faktisk har dette vært ett tema tidligere, elever på barneskole har fått beskjed om at det blir skidag i Børsetlia morgenen før, og på kvelden ringer rektor med en beskjed som ikke er så enkel for eleven å høre, nemlig at det er mangel på personell og heisen kan ikke startes på grunn av dette. Og dette gjelder ikke bare Børsetlia, men det gjelder idrettslag, sportsklubber, velforeninger m.m.

Selv om jeg har skrevet dette, betyr det ikke at du skal sette dugnad foran jobb hele tiden, så om du jobber på Hydro, har det ikke noe å si om du har 2 sprenghelger på rad, og 3 frihelger. Dugnad foregår hele tiden, ikke bare på helg, men det foregår også på dagtid og kveldstid. En grunn til som kanskje er en hittil «ukjent» påstand for dugnadsledere er at det kan virke for deg som at det er nok dugnadspersonell, i ganske mange tilfeller stemmer nok ikke dette. Man vil ha flere å støtte seg på for å lette lasten for de andre som stiller opp mye. Det er derfor sprenghelger ikke betyr noe spesielt i lengden.

Hva tror du?

Det er behov for deg! Ta kontakt med ett idrettslag, en frivillighetsorganisasjon, eller en sportsklubb i dag! Jeg tror de er takknemlige for den hjelpen de kan få.

Kommentarer til denne saken