Å male veggflisene er et enkelt grep som gjør oppussingen rask og rimelig.

− Du kan gjøre en god jobb med vanlig maling dersom du gjør et grundig forarbeid, sier Karoline Amundsen, teknisk konsulent hos Flügger, til ifi.no.

Hun påpeker at flisene må være rene for at resultatet skal bli godt.

− Baderomfliser må først vaskes med kalkrens. Deretter bør du vaske to ganger med et kraftig rengjøringsmiddel. I flisene er det naturlig fett som må vaskes bort. På en flis som ikke er helt ren vil malingen lettere flasse, uttaler hun.

Når flisene er rene og tørre, er det tid for å mattslipe med fint slipepapir.

− Det gjør at grunningen sitter bedre. Bruk gjerne et slipebrett på forlengerskaft.  Husk å tørke av med en støvklut. Flisene må være helt rene før du fortsetter prosessen, understreker Karoline Amundsen.

Hun anbefaler å bruke en grunning uten pigmenter.  

− Du bør ha en grunning som fester best mulig. Når grunningen er tilsatt fargepigmenter, hemmes egenskapene. Velg derfor en ren grunning og husk å lese på spannet om tørketid. Det kan også være smart å velge grunning og maling fra samme leverandør, sier hun.

Sliper du lett på flisene vil grunning og maling sitte bedre.

Ønsker du lys farge på veggen, er rådet å velge en vanntynnbar maling.  
− Det er fordi en oljemaling lettere vil falme i glansen. Mørke farger trives best i oljemaling. Bruk rull og påfør to strøk maling, i tillegg til grunningen, sier hun.

Chresten Nielsen er malermester. For å få maling til å sitte best mulig på fliser, anbefaler han å bruke en 2-komponents epoksymaling.

− Først må du rengjøre skikkelig. Så kan du bruke primer som heftgrunn. Den tørker raskt, sier han.

2-komponents epoksymaling består av to komponenter: Maling og herder.

− Det er viktig at du blander delene godt sammen. Bruk også malingen raskt fordi den tørker kjapt. Bruk gjerne en drill med blandevisp for å blande de to komponentene, sier han, og legger til at epoxymaling også kan brukes på gulvet i dusjen.

− Det vil vare en stund, men rundt sluket vil det bli slitasje relativt fort, sier han. (ANB)