(Nettavisen) For mange av oss er 90-tallet synonymt med Walkman, Levi’s og turer på den lokale kiosken på hjørnet for å raide godterihylla. En tid da de viktigste kjendisnyhetene kom fra TOPP, og du spilte om de aller kuleste pogs’ene - hvis du i det hele tatt skjønte hvordan man spilte.

Og valutaen var Bugg.

For en som var mellom 5 og 15 på 90-tallet, og hadde godteri som selve meningen med livet til tider, er det visse typer godteri fra den gang Spice Girls for første gang sang «Wannabe» som formelig får det til å kile i smaksløkene.

Husker du også dette klassiske godteriet fra 80- og 90-tallet?

Bugg

Bugg er fra Freia, og var bokstavelig talt på alles lepper både på 80- og 90-tallet. «Det koster deg en Bugg» kunne man gjerne høre, i hvert fall hvis man hadde en storebror man trengte hjelp av, og Bugg var å finne på hver en kiosk og matbutikk.

Den populære tyggisen eksisterte frem til tidlig 2000-tallet.

Og nei, vi regner ikke med den varianten som kom i 2010.

Spice Girls-kjærlighet

På slutten av 90-tallet var Spice Girls over alt, også i godterihylla. Kjærlighetene var det Chupa-chups som stod for, og genialt nok fikk du med et klistremerke hver gang du kjøpte en kjærlighet med et Spice Girls-ansikt elegant plassert på halve kula. Og da måtte du jo ha alle.

Utrolig nok ligger disse ute til 50.000 dollar på eBay.

Crazy Dips

Apropos Chupa Chups, foten man kunne dyppe i herlig, knitrende stoff var det også godterigiganten som stod for. Dette kalte vi «knitrestoff», og var litt redde for at det kanskje, muligens, kunne fritere tunga hvis man spiste for mye. Men det stoppet oss ikke.

Crazy Dips finnes fortsatt, men det er kanskje ikke så mange av oss som spiste det på 90-tallet som fortsatt har dette som favorittgodteri.

Det fantes selvsagt en egen Spice Girls-versjon av dette også.

Riegel

Riegel, den bittelille sjokoladen formet som en vedkubbe, var akkurat passe stor når du egentlig ikke skulle få noe godteri, eller bare var litt for liten selv for en stor sjokolade.

Vi husker fortsatt det herlige sølvpapiret som avdekket en perfekt, liten godbit.

Stjerneposen

Det var lite som slo Stjerneposen på 80-tallet. Her fikk du både alt det beste godteriet, og nesten viktigst av alt - samlekort med blant andre KISS.

I 1982 var posen i følge Mimreavisen borte fra markedet en kort stund, etter at de ble oppdaget at den inneholdt kunstige fargestoffer som ikke var tillat i Norge.

Andre populære poser var Barnetimen, Barnetimepose og etter hvert TV-godt som kom i 1990.

Brumlekjeks

De små posene med Brumlekjeks var å finne i mang en barnehånd på 90-tallet. De med sjokoladesmak var best, men hadde du både vanilje og sjokolade var det heller ikke så dumt å kombinere, gjerne ved å knaske en av hver i munnen samtidig.

Salte UFO

Salte UFO fantes helt til 2001, og med sin salte smak var det harde godteriet elsket av mange. Det at man ble litt oppskrapet i munnen etterpå, var verdt det! Sure UFO, Brus-UFO og Cola-UFO var i motsetning til de salte i salg kun en kort periode.

Disney-sjokolade

Ingen sak om 90-tallsgodteri uten den sagnomsuste Disney-sjokoladen. Det var noe helt spesielt med kombinasjonen av melkesjokolade og hvit sjokolade, men også hvordan de hvite figurene stod ut fra resten og kunne knekkes løs (om du også var en som likte å pirke på ting).

Disney-sjokoladen, eller «Disney Family» som den egentlig het, hadde sin storhetstid på 90-tallet.

Kjeft

På 80- og 90-tallet var det bra å få kjeft. Det vil si, leskedrikken Kjeft. Troll-klistremerkene på siden ble et yndet samleobjekt, som man kunne plassere i egne hefter og samle iherdig etter å ha slukket tørsten.

Drikken ble etter diverse oppkjøp etter hvert produsert av Orka Foods Norge, og fantes helt frem til 2010 - dog i en helt annen forpakning enn de tidligere variantene.

Nettavisen har fått oppdatert app. Du kan laste den gratis for å holde deg oppdatert og opplyst.

Her finner du appen til Apple-telefoner

Her finner du appen til Android-telefoner