I forbindelse med fornying av sentrum på Sunndalsøra kom jeg til å tenke på noe som har blitt utført på idrettshallen i sentrum av Vinstra i Nord Fron kommune og som jeg ble fengslet av.

Det er et samarbeid mellom en lokal billedkunstner, Patrick Huse, som tenker stort, folk med gale ideer, og en kommune som tør å kaste seg på.

Sentrum av Vinstra har hatt en del gråe bygninger slik som her på Sunndalsøra.

Se hva de har gjort med idrettshallen:

Hele kunstverket er på 800 kvm og er montert av Weikle, et lokalt firma. Motivene er hentet i nærområdet slik at verket har både lokal identitet og tilknytning.

Som Patrick sier selv;» så er det mange ting man kan si om kunst som har sin forankring i landskap, men en ting som er sikkert er at dialog med naturen bringer oss selv nærmere oss selv og alt annet organisk».

Patrick sier at som billedkunstner har han alltid likt de store formatene fordi de representerer en egen utfordring.

Landskapet, som vi vet, fortsetter utover motiv i kanten. Samtidig inneholder motivet i seg selv mange bilder og det er i disse detaljbildene motivene til utsmykningen er hentet.

Fra egnede detaljer i egne tresnitt som er forstørret. Sånn sett en annerledes måte å anvende tresnittet, enn det tradisjonelle papirarbeidet.

Utsmykningen har fått stor oppmerksomhet og mange positive kommentarer.

Bilde av dekoren/lyssetting av Vinstrahallen:

Til slutt:

  • Er dette en gal ide?
  • Er Sunndal kommune en kommune som er villig til å friske opp fasadene på noen av bygningene i sentrum?
  • Patrick Huse tar gjerne en tur til Sunndalsøra