Internett og sosiale medier er fint og mange bruker det. Det kan brukes til mye bra. Men det er også en mørk side av internettet og sosiale medier. Dette er et veldig viktig tema så vi håper dere vil høre på det vi har å si.

Sosiale medier kan være for eksempel Snapchat, Instagram, Facebook, Tiktok, Twitter, Youtube osv. På de fleste sosiale medier er det aldergrense på 12-13 år. På disse sosiale mediene kan man prate med hvem som helst, vennene dine og man kan også få seg onlinevenner. Men det er ikke alltid folk er den de utgir seg for å være. Så pass på, selv om de sender et bilde er det ikke sikkert at det er dem. Hvis de spør om å møte deg, er det lurt å si ifra til en voksen.

Den mørke siden

På denne siden av internett og sosiale medier kan det være mye negativt å rote seg bort i. Man kan bli påvirket av influensere som for eksempel tar plastisk kirurgi, begynne å tro at man ikke er bra nok, ekle og slemme kommentarer, nettmobbing, bodyshaming (å bli mobbet for kroppen sin), nakenhet, folk som skader seg selv eller andre, blod og dyreplageri. Det er ting som dette som er grunnen til at det er anbefalt aldersgrense på de fleste sosiale medier.

Mange er opptatt av likes og følgere. Og noen kan gjøre hva som helst for å få det, mange ting som ikke er bra. Og noen ting som de angrer på etter de har gjort det. De kan for eksempel prøve å gå mye ned i vekt, kanskje for å se ut som noen kjente influensere. Og det er slettes ikke bra.

Hvem som helst på internett kan lagre, sende videre eller legge ut bildene/videoene du legger ut på sin egen bruker. Kanskje utgir de seg for å være deg, legger ut dine bilder/videoer og redigerer dem så de ser annerledes ut eller gjør de om til en "meme". Men det går an å ha en bruker der du kan bestemme hvem som får lov til a følge deg eller du kan ha en bruker der kun du kan se videoene dine. Det går også an å slå av kommentarfeltet.

Hvis du opplever noe som dette, ber vi deg om å snakke med en voksen du stoler på eller du kan ringe alarmtelefonen, telefonnummeret dit er 116 111. Der kan du snakke med en voksen som lytter til det du har å si og der er du helt anonym.