Jeg er så sint, så innmari sint!

Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har sittet og hørt på opptaket fra siste møte i oppvekst og omsorgsutvalget. Der står leder for pleie-og omsorgstjenesten og sier at kapasiteten ved både langtids- og korttidsavdeling er god. Budsjettkonferansen har jeg også hørt. Der bedyrer også kommunedirektøren at jo da, her har vi plasser nok. Jeg skal fortelle dere en annen ting.

Tidlig i forrige uke oppsto en situasjon for min bestemor på snart 93 år som tilsa at hun måtte ha døgnkontinuerlig tilsyn. Hun er i utgangspunktet frisk, men akkurat nå trenger hun hjelp 24/7. Hjemmesykepleien er innom, men hun greier seg ikke selv. Hun må ha hjelp til alt. Hun har store smerter og greier ikke å gå, hun kommer seg derfor ikke på toalettet. Mat greier hun heller ikke å ordne seg selv. Kvalifiserer ikke dette til ett lite opphold på korttidsavdelinga så vet ikke jeg?!

Lørdag måtte vi ringe legevakta. Det ble utkalt ambulanse fra Eidsvåg for å frakte henne til Helsetunet for videokonferanse med vakthavende lege. Da fikk vi valget om at hun kunne sendes til akuttplassen i Molde for tilsyn eller at vi pårørende ble hos henne døgnet rundt. Dette fordi det IKKE var ledig plass på korttidsavdelingen ved Helsetunet!

Hun er engstelig og redd og det er en stor belastning for en som nærmer seg 100 år å bli sendt langt bort fra sine nærmeste. Derfor ble hun kjørt hjem igjen. Jeg og min søster deler nå på å passe på henne. Boligen hennes er ikke tilpasset for pleietrengende, så det blir mange tunge løft i løpet av ett døgn. Jeg er selv sykemeldt for blant annet ryggplager, men jeg ofrer meg.

Hjemmesykepleien kommer som tidligere nevnt innom oss, og de er fantastiske!

Men de er også frustrerte over situasjonen.

Jeg kommenterte ett innlegg på FB siden «lokalpolitikk i Sunndal», og etter det har jeg fått mange henvendelser fra både nåværende og tidligere ansatte i helsesektoren og andre pårørende.

Det går en rød tråd gjennom alt. De ansatte har ikke lov til å uttale seg om noe, de er overarbeidet, maktarroganse og løgn fra lederhold, de er lei seg på vegne av brukerne osv.

De må haste avsted fra bruker til bruker. Matpakka spises i bilen fordi de ikke har tid til en normal matpause. Blir en kollega syk blir det ikke tatt inn vikar, da skal de resterende på vakt gjøre jobben til den som er borte fra jobb også. Ikke kom å fortell meg at ikke dette går ut over noen!

2 (av og til 3) nattevakter skal betjene alle brukerne i hele kommunen i tillegg til å ha ansvar for en av avdelingene på Helsetunet. Visste dere det? Mange av disse brukerne må man være to på. Er de da f.eks på Ålvundeid og alarmen går på Gjøra, ja da skjønner vi jo alle hvor lenge den stakkaren må vente på hjelp. Dette er rovdrift på de fantastiske folka som tar vare på våre eldre.

Det manes fra øverste hold om at pårørende skal utnyttes mer for å holde de gamle unna Helsetunet. Men når de gamle er for friske til å en fastplass og for syke til å være alene så hjelper det ikke å styrke hjemmesykepleien. Da trenger de å få komme på korttidsavdelinga til de igjen kan flytte hjem igjen.

Saksbehandlere som ikke kjenner pasienten sitter og vurderer hvem som skal få plass ut i fra diverse kriterier. Hadde det ikke vært en idé at de som er ute i felten og kjenner pasientene og utfordringene hadde fått ett ord med i laget?

Alt jeg har skrevet om er er altså kommet fra «innsiden» av pleie- og omsorgsetaten og opplevelser fra andre pårørende. Jeg er skremt og ikke minst sjokkert over hvordan ståa er i Sunndal kommune. Noen har til og med sagt at de vet ikke hvor lenge de makter å stå i dette, men pga lojalitet til kolleger og omtanke for de gamle så holder de ut.

Jeg ser frem til at dere som som står og messer om hvor bra eldreomsorg vi har i kommunen snart får behov for en akuttplass selv for deres foreldre/besteforeldre. Vær forberedt på å ta jobben selv!

PS! Hvor tok alle de ledige plassene veien?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken