I februar 2017, rett etter at Kraftkar vant World Cheese Awards, kom spanjolen Enric Canut til Tingvollost på besøk. Målet var å få kjøpe Kraftkar til mathuset Ardai i Barcelona. Hans første bestilling var på 142 hjul Kraftkar, en utenkelig stor bestilling for en liten osteprodusent.

– Den gang hadde vi overhodet ikke kapasitet til å tenke på eksport. Derfor er det ekstra kjekt å kunne sende 60 hjul Kraftkar til Enric i Spania nå. Han har virkelig vist at han ønsker å kjøpe osten vår, forteller Solvor Waagen, daglig leder i Tingvollost.

Fornøyd minister

– Tingvollost og Kraftkar har i sannhet satt Norge på det internasjonale matkartet. De har gått foran hele veien, med en kompromissløs holdning til kvalitet, som førte til seier i oste-VM i 2016. Nå tar de steget ut i verden på nytt, og skal eksportere Kraftkar til Spania. Matnasjonen Norge trenger slike fyrtårn, som går foran og viser at Norge har kvalitetsprodukter som kan hevde seg i konkurranser og i eksport, sier en fornøyd landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

En av Spanias fremste

Enric Canut var dommer under oste-VM da Kraftkar gikk helt til topps. Etter 40 år i ostebransjen er han godt kjent som ostespesialist og matkonsulent i Spania, med flere ostebøker og TV- og radioprogrammer bak seg.

– Vi er veldig glade og lykkelige over endelig å ha fått Kraftkar i porteføljen til Ardai, sier Canut.

Tingvollost på sin side er stolte over at norske håndverksoster er attraktiv for eksport.

– Dette var utenkelig for fem år siden. Nå har Norge et rikt utvalg håndverksoster av internasjonal kvalitet og eksportpotensialet er der absolutt, mener Solvor Waagen.

Hjelp fra Bergen

Firmaet Eurosupply i Bergen har hjulpet Tingvollost med både toll og frakt.

– De har vært veldig behjelpelige, og har gjort eksportterskelen mye lavere for oss. Tollpapirer kombinert med ubrutt kjølekjede til Spania er ingen selvfølge å få til for en liten produsent som oss, forteller Waagen.

Tingvollost har ikke kapasitet til å eksportere mye, men synes det er viktig å vise fram Norge i utlandet.

– Det er fortsatt det norske markedet vi skal ha hovedfokus på, men vi må innrømme at det er stas å sende norsk håndverksost til utlandet! Dette er enda et bevis på at norsk matproduksjon har høy kvalitet, sier Solvor Waagen i Tingvollost.