Leifen med sine tanker, tenker litt mye til tider og skriver mere en jeg kanskje burde, men det er som regel like mye et spørsmål som det er mine meninger som jeg skriver om. Kvass/Ulvungen FK er en klubb under stadig utvikling, vi jobber hele tiden for at flest mulig skal få det beste opplegget ut ifra dei forutsetningene klubben har. Den største utfordringen er mamma og pappa-trenerne som alle breddeklubber i større og mindre grad er avhengige av. Dette er våres viktigste resurs som klubben har, uten den enestående jobben våre mamma og pappa-trenere utfører hver dag, hver uke og hvert år har vi ingen ting. Og alle timene våre M&P-trenere legger ned er på dugnad, som klubb jobber vi tett mot kretsen slik at flest mulig av våre trenere får kurset seg innen aldersgruppen dei er trener i, dette er god og viktig utvikling og kompetanse heving for trenere i klubben.

Personlig er jeg en pappatrener som ikke hadde store erfaringen med fotball da jeg begynte som pappa-trener for knøttelaget for 10 år siden. Men jeg fikk gjennom klubben muligheter å ta trenerkurs, jeg har på disse 10 årene gjennomført grasrottrenerkursene fra barnefotball kveld og opp til grasrottrener 4 ungdomsfotball. Alle disse kursene anbefaler jeg alle som er trenere til å ta da det er god læring som er med å heve din kompetanse uansett om du har mye eller lite erfaring fra fotball fra før.

For meg som trener har jeg hatt stort utbytte av disse kursene, men fikk å erfare at det fremdeles er mye å hente da vi i fjor benyttet oss av eksterne trenere for vårt J12 og J17 lag da vi fikk skolerte trenere som til daglig jobber som trenere, dette førte til at vi i år fikk til et samarbeid med team Hegerberg, der Stein Erik Hegerberg har gjennomført en trening med J17 jentene hver tredje uke, her har spillere og jeg som trener fått faglig påfyll gjennom hele vinteren, både på det fotball tekniske og måten å gjennomføre treningene på. Personlig har jeg lært mere som trener denne vinteren en dei øvrige 9 åra.

Jobben som alle dere M&P-trenere gjør hver dag er ufattelig viktig og dere gjør en utrolig god jobb for våre barn og ungdom. Men hvorfor kan ikke alle disse M&P-trenerne få mulighet til å utvikle seg enda mere hva stopper oss? hva er hindringene?

Om min/din datter eller sønn ønsker å starte på fotball, håndball eller annen lagidrett er denne jenta, gutten avhengig av at en mor eller far tar trenerjobben og utfører den ut fra dei forutsetningene dei har, alt ligger da på dugnad og at klubb bidrar med det lille vi har med å heve kompetansen til disse foreldrene og ja alt gjørers på dugnad, å det er bra og vi skal ta vare på denne dugnadsjobben som gjøres for denne jobben er så mye mere en å trene et fotballag, her får våre barn og ungdommer mulighet til å bli trygge, sterke, selvstendige personer som er vandt til å jobbe som gruppe og lag, dei lærer seg å støtte hverandre i motgang og feire i medgang, vi er med på å gi våre unge lovende en stødig plattform som dei resten av livet vil ha en tilhørighet til uansett hva, hvem eller hvor du kommer fra.

Men skulle min/din datter eller sønn ikke starte med lagidrett, men ønsker å spille fiolin, tommer eller kanskje gitar er saken noe helt annen en for idretten, her vil din datter/sønn få faglærte instruktører fra først gitargrep som er ansatt i kommunen. Hva skjedde da korpsene blei lagt ned som og var basert på dugnad som idretten og kulturskolen tok over, hvor var vi i idretten da? Hvorfor denne forskjellen? er ikke jobben vi gjør i idretten viktig nok? mener kommunen at det er viktigere at våre barn lærer å spille gitar en å spille håndball? Hvor er dugnaden innen musikkopplæringen i dag?

Misforstå meg rett, jeg ser samme verdien om våre barn velger musikk, kultur eller lagidrett, og at våre barn får kvalifiserte instruktører innen kulturskolen setter jeg pris på og noe jeg støtter fult ut.

Poenget mitt er at jeg fremdeles ønsker den dugnadsinnsatsen våre M&P-trenere utfører rundt omkring i kommunen, men mitt spørsmål er hvorfor har ikke Sunndal Kommune 4-8 Idretts instruktører ansatt på lik linje som musikere? for å kunne bidra med å heve kompetansen til våre frivillige trenere rundt omkring i kommunen. Det er her jeg faller av og ikke skjønner hvorfor det er viktigere med gode skolerte instruktører i kulturen mens idretten må klare seg selv. Jeg har sett og følt på kroppen hvor viktig dette har vært for meg som trener og spillerne gjennom det samarbeidet vi har hatt med team Hegerberg. Det er så lite som skal til for å heve kvaliteten på våre flotte M&P-trenere rund i kommunen, og jeg er sikker på at alle som trener barn og ungdom hele tiden ønsker å utvikle seg. Det snakkes ofte om landsbyen når vi kommer til ungdommen vår i kommunen, vi må stå sammen og <<det kreves en hel landsby for å oppdra et barn>> så hvorfor står idretten alltid aleine og er avhengig av at akkurat du gidder å bruke din fritid på andres barn, hvor er Kommunen? Hva bidrar dere med?

10 år som trener i Kvass/Ulvungen FK har jeg ikke opplevd at kulturtjenesten eller noen andre politikkere har tatt seg tid og besøkt vår klubb? Hvor er landsbyen?

Fint skal det være om halve ræva henger ute.

Til slutt vil jeg sende en stolt og varm hilsen til alle dere som tar jobben som trener om det er i fotballen, håndballen, friidretten, og alle andre idretter, dere er med å oppdra mitt, ditt og våres barn, dere gjør en jobb langt utover det vi kan forvente av innbyggerne i den berømte landsbyen. Takk for at du gidder, jeg med flere er utrolig stolte av jobben dere gjør på deres egen fritid.