Eventyr på godt norsk

Audun Gikling gjør fortellingene levende.

Audun Gikling gjør fortellingene levende.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Spenning og engasjement med språket i sentrum.

DEL

ØKSENDAL: Regler og sanger, og sagnet om han Ståle oppe i Gråura. Engasjement og spenning, og med mål og mening om bruk av dialekt og nynorsk i de muntlige fremføringene blant barnehageunger og småklasserollinger. Audun Gikling bruker fortellerevne, bevegelse og det levende språket, i møtet med ungene. Stedet er Øksendal oppvekstsenter.

Det er Nordmøre Mållag som har tatt skolevegen fatt oppover i dalen for presentere prosjektet Barn og Språk. Fortellingene griper tak blant ungene.

Prosjektleder Nils Ulvund i mållaget, opplyser at dette er et prosjekt hvor barn og språk er satt i sentrum. Sentralt er sang, lesing og fortellinger som sammen danner grunnlaget i kulturbarnehagen. Mållaget inspirer til bruk av nynorsk blant de unge, og informerer om materiell og kursing.

Leder av oppvekst- og omsorgsutvalget Erling Outzen berømmer mållagets initiativ, som er viktig for identitet og språklig sjøltillit. Språklig mangfold er viktig.

– Alle barnehager og skoler burde følge opp dette initiativet. Sunndal er en tospråklig kommune, og dette er en rikdom vi må ta vare på. Barna må lære begge språkene tidlig. Så kan de selv velge fritt hva som blir deres hjertespråk når de blir voksne, kommenterer Outzen.

Artikkeltags