“Tommelise”
Mandag 17. september vises historien om en bitte liten og veldig modig pike. Lille Tommelise er født av en blomst og får et valnøttskall som vugge.

Hun tvinges ut i verden og må gjennomgå mange farer. Dramatikken piker opplever gjør henne sterk, og de gode gjerningene hun utfører gir henne en venn med på veien. Til slutt får Tommelise sin prins - en liten prins i blomsterland.

H. C. Andersen var sønn av en fattig skomaker og opplevde mange vanskelige år før han ble en kjent og beundret forfatter. Kanskje er det sitt eget liv han dikter inn i eventyrene?

Med denne forestillinga feirer Riksteatrets dukketeater sitt 25-årsjubileum. “Tommelise” er blitt dukketeater i stort format. Samtidig er det blitt en poetisk, lavmælt og varm teaterforestilling for hele familien.

Aksel-Otto Bull har dramatisert og regissert. Lisbeth Narud står for scenografi og flotte dukker. Lysdesign er ved Stian Lindquist.
Erik Wesseltoft har komponert musikken for musikerne Anne Sofie Halvorsen, Kay Hartvigsen, Per Christian Revholt og Erik Wesseltoft.
Dukkespillerne Christine Stoesen, Hanne Dahle, Anders Sundstedt, Paal Viken Bakke og Gisle Hass gir liv til Tommelise, prinsen, svalen, muldvarpen og alle de andre dyrene.

“Vakkert”
Lørdag 29. september spilles “Vakkert”, som er et bestillingsverk fra Jon Fosse. Han er i dag den mest spilte norske dramatiker i Europa siden Henrik Ibsen. Bare det seineste året har det vært ikke mindre enn rundt 20 Fosse-oppsetninger rundt om i den vestlige teaterverden.

I “Vakkert”, som er et samarbeid mellom Teatret Vårt og Det Norske Teatret, lar Fosse familien (han, henne og dattera) reise hjem på ferie til moren hans ved fjorden. Denne gang har de bestemt seg for å bli hele sommeren.

Der møter de den gamle vennen hans, som ikke har kommet seg ut av bygda. Han bor ennå hjemme hos sin mor. De spilte sammen i orkester i ungdommen og det var vennen som var kløpperen på gitar, men du aner nå at det er et kunstnersinn som holder på å gå i frø.

Han er på sin side musikklærer i byen, men har heller ikke drevet det til noe. Nå ser de fram til å friske opp igjen gammelt vennskap og ta seg en tur på fjorden. Det sier de i alle fall.

Dattera forelsker seg i en gutt i bygda. De svermer rundt naustet nede i fjæra. Der har også mora og vennen stevnemøte mens han sitter hjemme i hagen og klunker på gitaren.

Det er sommer og vakkert, men under idyllen ligger det en stemning av oppbrudd på mange plan og spenninger mellom de ulike personene, som ikke nødvendigvis er særlig vakre.

Mora prøver å holde i trådene, men ikke alt lar seg styre dit hun vil. Brått vil ikke hun være der lenger. De voksne drar, men jenta blir igjen i “sommeridyllen”.

Musikken er ved Knut Reiersrud. Kai Johnsen tar seg av regi, mens Kari Gravklev står for scenografi. Skuespillerne heter Reidar Sørensen, Svein Roger Karlsen, Heidi Gjermundsen, Morten Espeland, Hildegunn Riise og Gøril Haukebø.

“Den innbilt syke”
Teaterleken, som vises for åpen scene fredag 5. oktober, er en utlevering av hypokonderen og alle hans gjenkjennelige karaktertrekk.

Komikk, romantikk og alvorlig tøys er ingrediensene i denne komedien av Moliere. Med vår egen tids fokusering på kropp og helse er den like aktuell i dag som da den ble skrevet i 1673.

Dette er skuespillernes teater, og de slipper seg løs med humør og sprelske påfunn. For forfatteren sjøl var stykket dessverre ingen spøk. Han spilte hovedrollen og døde etter fjerde forestilling.

“Den innbilt syke” handler om ung kjærlighet, som møter motstand, men seirer til slutt. Hypokonderen Argan vil gifte bort sin vakre datter til en tørrpinn av en doktorspire. Men hun elsker en annen. Den geskjeftige tjenestepiken Toinette får fart i sakene.

Grenland Friteater og Riksteatret spilte “Den innbilt syke” utendørs sommeren 1999. Begeistringa var stor for ekte gjøglerglede og levende musikk.
Lars Vik står for regi, mens Guttorm Guttormsen har skrevet musikken. Kostymedesign er ved Katarina Barbosa Blad. Scenografikonsulenten heter Einar Dahl. mens Tore Bråthen, Erik Wesseltoft og Kay Hartvigsen er musikere.

Argan skal spilles av enten Henning Farner eller Lars Vik. Dessuten møter du Anne Sophie Erichsen som Beline, Geddy Aniksdal som Toinette, Anne Kokkin som Angelika og Terje Sødal som Cleante.
Beralde spilles av Ingolf Karinen, Bonefoi av Noralv Teigen, Dr. Diaforus av Arnt Christian Teigen og Thomas Diaforus, hans sønn, av Olav Hanto. Jan Huse er apotekeren Fleurant. Noralv Teigen og Terje Sødal er legene Purgon, mens Marie Ursin Erichsen og Anna Andrea Vik Aniksdal spiller Argans tvillinger.

“Kranes konditori”
Stykket, som spilles mandag 29. oktober, handler om kjærlighet, gammel sorg og om å velge. Samtlige søker etter en mening, både i det helt nære og i behovet for å se de store linjene.

“Kranes konditori” er derfor teater du kan kjenne deg igjen i. Det handler om personer som treffer hverandre på feil sted og til feil tid. Dette er kjærlighetens tragedie.

I forestillinga møter vi det nære livet i samtalen mellom to mennesker med forskjellig bakgrunn og omgitt av fordømmende mennesker. Katinka er utkjørt og trengt opp i et hjørne. Menneskene rundt henne bryr seg men de bryr seg ikke om vedkommende.

Katinka utfordrer småborgerligheten når hun setter seg på konditoriet og drikker portvin. “Bygdedyret” setter trange grenser for den friheten hun må ha for å leve. Så møter dama en fremmed mann, og han gir henne et valg.
Riksteatret prioriterer hver sesong å vise en norsk forfatter. Dramatiseringa av “Kranes konditori” kan sees på som en fortsettelse av “Den fjerde nattvakt” og “Medmenneske”. Forskjellen er at forfatteren er en kvinne denne gang.

Cora Sandel er en av de store forfatterne i vår kulturarv. Hun var maler og tegner og fargelegger personer og interiører overbevisende. Sandels “Kranes konditori” er dramatisert av Otto Homlung og Tine Thomassen.
Regien er ved Homlung. Christian Egemar står for scenografi og kostymer, mens maskedesign er signert Helge Bjørnå. Katinka Stordal og Stivhatten spilles av Marit Østbye og Mats Ponten. Ivar Nørve er Justus Gjør, mens Per Tofte er Peder Stordal.
Ellers møter du Miriam Prestøy Lie som Borghild, Sigrun Enge som Fru Krane, Lillian Lydersen som frøken Sønstegård og Linda Tørklep som frøken Larsen. For øvrig medvirker Anne Beate Odland som Elise Øyen, Hans Petter Meirik som advokat Buck og Marit Bolling som fru Breien.

“Sommer i Mummidalen”
Victoria Productions AS turnerer med den store barneteaterforestillinga fra Cateu Neuf i Oslo høsten 2000, som vises i Sunndal kulturhus fredag 30. november.

Det er blitt vår i Mummidalen igjen og Mummitrollene våkner opp ifra dvalen. Mummitroll sover nemlig hele vinteren, så når våren kommer er det masse som skal gjøres og masse som skal oppleves.

Snorkfrøken skal binde blomsterkranser og gre luggen sin. Mummimamma skal lage kjøkkenhage og Mummipappa skal skrive på boken sin. Lille My sover ikke hele vinteren, men hun har allikevel alltid nok å finne på.

Mummitrollet lengter. Han lengter fryktelig. For hans aller beste venn i hele verden sover ikke om vinteren. Nei, Snusmumrikken reiser rundt i verden og opplever spennende ting, og da er det ikke alltid han rekker fram til Mummidalen før Mummitrollet våkner.

I år har Mummitrollet noe spennende å vise Snusmumrikken. Han har nemlig funnet en hatt. Og det er ingen vanlig hatt. Den er kjempestor, mye større enn hatten til Mummipappa, og av og til kommer det rare lyder fra den. Mummitrollet gleder seg veldig til å vise den fram.

Her er Mummidalen i glede og sorg. Her er dramatikk, spenning, latter og lek, sang og dans. Du møter de fleste kjente skikkelsene i Tove Janssons univers: Mummitrollet, Snorkfrøken, Mummipappa, Mummimamma, Sniff, Snusmumrikken og Lille My.

Det nye stykket “Sommer i Mummidalen” baseres på Tove Janssons bok “Trollmannens hatt” og er særlig tilrettelagt for å reise rundt å besøke små og store barn i hele landet. Hittil er det spilt 45 forestillinger fordelt på 12 steder. Samtlige oppsetninger har så og si vært utsolgte. Samlet besøk er om lag 20.000 personer.