Like sikkert som jula

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Aldri har «Du mitt Nordmøre» vært mer omfangsrikt enn i 2004-sesongen. Årets bok fra Nordmøre Mållag er på ikke mindre enn 185 sider.

DEL

Interessen for lokalhistorisk materiale, som utgjør store deler av innholdet, synes å være bare økende. Flere og flere tar også opp pennen. I år er det ikke mindre enn 21 bidragsytere til årsskriftet, derav fem sunndalinger og tre tingvollgjeldinger. I alle fall av opphav.

Et av temaene for årsskriftet er at 2004 er verdens risår, og innledningsvis skriver Bjørn Hovde om «Gudslånet». Dette var en mye brukt betegnelse på kornet i tidligere tider.

Videre finnes artikler om vasskverner og kornmaling med det mål å foredle kornet. I enden av den næringskjeden står så matskribent Liv Inger Mæle og disker opp med både historier og oppskrifter med tradisjon.

Språklig tar Tor Erik Jenstad for seg gamle ord fra korndrifta i artikkelen «Berje og tramlag».

Torolv Løset har valgt et annet emne, og skriver om «Gamle kyrkjevegar i Tingvoll». Dette er et kåseri som ble holdt under pilgrimsmarsjen i Tingvollia tidligere i år.

John Kristian Schnell skriver i jubileumsåret for Sunndal Verk om «Vatn, kraft og aluminium», mens Svein Sæter skriver om «Vikingtida@no».

En annen kjent skribent er Ottar Roaldset, som skriver om ytterligere en forfatter; Ingeborg Åsen Vatten.

Sist men ikke minst har Nils Ulvund, nestleder i Norges Mållag, ført i pennen artikkelen «Målarbeid er vinnarsak». Her oppfordres blant annet lokalavisene å bruke nynorsk mer aktivt.

I tillegg kommer altså en rekke artikler fra andre nordmørsskribenter, og samlet sett er nok årets «Du mitt Nordmøre» et av de mest interessante årsskriftene i serien i tillegg til å være tidenes fyldigste.

Artikkeltags