Reportasjebok om sterke naturkrefter

Ute med rasbok:
						 Tommy Fossum (t.v.) og Petter Erik Innvik.

Ute med rasbok: Tommy Fossum (t.v.) og Petter Erik Innvik.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Barske fjell avler barske mennesker.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

SUNNDAL: Det er utgangspunktet for boka som sunndalingene Petter Erik Innvik og Tommy Fossum nå gir ut.

Tittelen på boka er da også «Barske folk og fjell - vær og vind, ras og flom i Sunndal og Oppdal». Boka beskriver menneskers møte med naturelementene, fra Drivas utspring ved Snøhetta på Dovre til Oppdøl ute i Sunndalsfjorden.

DRAMATISK

Det er en spennende historie de to forfatterne forteller. Her er det dramatikk fra første til siste side. Boka er svært rikt illustrert, med masse foto både fra nyere og eldre tid. Innvik og Fossum retter en særlig takk til lokalpressen i Sunndal og Oppdal, som har vært rause både med bilder og annen informasjon.

Boka omfatter hendelser helt tilbake til 1400-tallet. Gjennom historien har minst 150 sunndalinger og 120 oppdalinger omkommet i ras. Den aller verste katastrofen skjedde i Klevgardene i Oppdal i 1868, da 58 mennesker ble tatt av det som fortsatt er norgeshistoriens største snøras. 32 personer, hvorav 11 barn, mistet livet.

REPORTASJEBOK

Forfatterne karakteriserer produktet som en reportasjebok, eller en coffee table book, som det heter på ikke helt godt norsk. Det betyr at dette er en bok som ikke må leses fortløpende fra perm til perm. De enkelte artiklene står på egne bein.

Den dramatisk rasuka i mars i år ga støtet til bokskrivingen. Petter Erik Innvik hadde allerede samlet mye stoff og bilder om hvordan naturkreftene har tedd seg i dalføret opp gjennom årene. Da journalisten Tommy Fossum hengte seg på, ble ideen fort satt ut i livet.

Skrivingen og stoffinnsamlingen har krevd mye tid, og innspurten nå i høst ble tøff.

– Vi måtte utsette oss selv for rovdrift for å komme i mål. Men vi er fornøyd. Resultatet ville ha blitt bare marginalt annerledes om vi hadde brukt mer tid. Før eller siden er man nødt til å sette punktum, sier forfatterne.

Artikkeltags