Kunnskap og nyheter på PechaKucha i Tingvoll

Innledere: Ingelill Eide og Jan Olav Snekkersveen.

Innledere: Ingelill Eide og Jan Olav Snekkersveen.

PechaKucha Nights er populært over hele verden. Tingvoll er først ut i Møre og Romsdal. Nylig var det doktorgradsstipendiat i musikkterapi, Ingelill Eide, og tekstilgründer i Félagi tekstiltrykk, Jan Olav Snekkersveen, som var i ilden. 

DEL

PechaKucha er japansk og betyr «lyden av folk som snakker». PechaKucha Nights må man ha lisens for å få arrangere, på Tingvoll er det utviklingsselskapet Kraftverk ved Unn Catodotter Fyllingsnes og Synnøve Nes som har lisens. Arrangementene gjøres i samarbeid med Drøpping Kafé, og helgas PechaKucha var Vol. 3 i rekken. Det hele handler om kunnskap og formidling, i en uformell setting.

– Thinking and drinking, som vi kaller det, sier Unn Fyllingsnes.

– Vi ønsker oss flere opplevelser på bygda, derfor skaper vi dem selv. De som står på scenen bestemmer selv hva de vil snakke om, og de er godt forberedt. De viser 20 lysbilder som alle varer i 20 sekunder. Hele forestillingen er over etter 6 minutter og 40 sekunder. Det er utrolig hva vi rekker å høre om på den korte tida. Folk blir rett og slett begeistret, og da har vi oppnådd det vi ville, sier Fyllingsnes.

Visste ikke at bedriften fantes

– Nå altså! Disse PechaKucha-kveldene blir bare bedre og bedre, sier en entusiastisk Åsmund Ormset.

– I dag fikk vi først kunnskap og innsikt i musikkterapi, og så den imponerende gründerhistorien til Félagi.

Flere blant publikum uttrykte stor begeistring over å få servert disse historiene, mange hadde ikke hørt om Félagi før. Dette er en gründerbedrift som vokser raskt og som på bare tre år har utvidet staben flere ganger.

– Og at vi snart har en innbygger i Tingvoll med doktorgrad i musikkterapi, er jo helt rått, utbrøt medarrangør Synnøve Nes.

Vågal valentinsspesial

I anledning Valentinsdagen, var det også duket for et ekstra innslag, med høytlesing av erotiske folkeeventyr foran peisen. Kveldens konferansier stod for det vovede stuntet, som fikk runde av kvelden. Unn Fyllingsnes ler:

– Vi hadde lyst til å lage en litt rølpete vri på Valentinsfeiringen. Slike fortellinger er slettes ikke noe nytt: Disse eventyrene som er samlet i nyutgivelsen «Syndige folkeeventyr» (Fair forlag, 2019) har blitt fortalt muntlig før de ble samlet inn av blant andre Asbjørnsen og Moe, og det finnes en annen utgivelse fra 1970-tallet.

Etter alt å dømme tålte forsamlingen høytlesingen godt, både det mer morbide og noen grafiske illustrasjoner.

Søker innledere

Neste arrangement av denne typen blir i juni, og Kraftverk er på utkikk etter innledere.

– Mye av poenget med PechaKucha Tingvoll er å løfte fram og synliggjøre det som finnes av kompetanse, fagfolk og nyskapende bedrifter i bygda vår, sier Unn Fyllingsnes.

– Vi håper etter hvert å også kunne trekke med oss innledere fra omegnen, og tar gjerne imot besøk fra spennende personer eller bedrifter fra både by og bygd. Det er utrolig inspirerende å se hva slags kunnskap folk sitter med, og det gir en ekstra wow-faktor å få det presentert i denne uformelle settingen, på en liten, lokal pub en fredagskveld.

Artikkeltags