Prisverdig av NHO-sjefen

SPRÅKKAMP: NHO-sjef Finn Bergesen vil stå på barrikadene for det norske språket.

SPRÅKKAMP: NHO-sjef Finn Bergesen vil stå på barrikadene for det norske språket.

Artikkelen er over 12 år gammel

«La oss håpe han får følge av flere næringslivsledere»

DEL

FINN BERGESEN, som nå er NHO-sjef, fortjener en språkblomst. Det har seg nemlig slik at da Bergesen i sin tid var generalsekretær i Norges Fiskarlag, så besvarte han et brev fra Statoil på islandsk. Fordi Statoil hadde skrevet til ham på engelsk. I følge Dagbladet skal Bergesen også ha truet med å skrive neste brev på zulu, dersom ikke Statoil gikk over til å henvende seg til fiskarlaget på norsk.

OG NESTE brev fra Statoil kom på norsk. Nå maner Bergesen til kamp mot det han kaller engelsk-jåleri og språklig latskap i næringslivet. – I noen sammenhenger må vi bruke engelsk, men som regel kommer vi lang med norsk, sier Bergesen, som presiserer at han både er internasjonalist, for globalisering og tilhenger av EU og WTO.

DET ER flott at en så profilert person står fram og fronter en sak som dette. For dessverre er det blitt slik at det er langt flere som aktivt bidrar til å bryte ned den norsk språkkulturen, enn som orker å ta et tak for å forsvare den. – Det krever litt bevissthet og innsats å finne norske ord, men man uttrykker seg alltid mest presist på morsmålet. I mange tilfeller er det tillatelig og nødvendig å bruke engelsk, men vi ser også at vi bruker engelsk der det ikke er nødvendig, sier Finn Bergesen, som fortsatt foretrekker å underskrive en avtale framfor å «signe» den.

NHO-SJEFEN, som i går var taler på språkdagen i regi av Norsk Språkråd, fortjener all honnør og støtte. La oss håpe han får følge av flere næringslivsledere. (LSA)

Artikkeltags