(Nettavisen)

En talsperson for Turner har bekreftet dødsfallet med en uttalelse.

– Tina Turner, dronningen av Rock'n Roll, har dødd fredfullt i dag i en alder av 83 etter lang tids sykdom, i hjemmet hennes i Küsnacht i nærheten av Zürich i Sveits.

– Med henne, mister verden en musikklegende og et forbilde.

Tidligere i år la Turner ut et innlegg på sin egen instagramprofil i forbindelse med International World Kidney Day, hvor hun fortalte om at hun selv hadde problemer med nyrene. Det er uvisst om det er nyreproblemene som er årsaken til hennes død.

En av verdens største soloartister

Turner, født Anna Mae Bullock i Brownsville, Tennessee, slo gjennom med duoen Ike og Tina Turner, og har siden 80-tallet vært en av verdens største soloartister.

Gjennombruddet kom i 1960 med sangen A Fool in Love og hun ga ut sitt første soloalbum i 1974, med navnet «Tina Turns the Country On!» Blant hennes mest kjente låter er «What's Love Got to Do With It» og «The Best».

Turner ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1991, og i mars 2021 ble hun innlemmet der for andre gang. Hun har vunnet totalt åtte grammy-priser og vært nominert til hele 25. I tillegg ble hun i 2013, i en alder av 73, den eldste personen i verden som har vært på forsiden av Vogue.

– Var helt overlegen

Mangeårig musikkjournalist og redaktør i musikkavis Puls, Arild Rønsen så Tina Turner opptre flere ganger under hennes storhetstid på 80-tallet. Han husker Turner som en noe keitete danser, men helt suveren som sanger.

– Det man husker med Tina Turner er jo den fantastiske stemmen. Hun hadde en helt guddommelig kontroll på stemmen, hun var helt overlegen flink.

Når man snakker om Tina Turner er det vanskelig å komme utenom det hun har gjennomgått personlig. I Turners selvbiografi «I, Tina» beskriver hun det voldelige ekteskapet med Ike Turner, som oppdaget hennes talent da hun var 17 år og giftet seg med henne. Ekteskapet varte fram til 1976.

– Det er hjerteskjærende. Hun var virkelig et offer for mannsdominans på sitt aller verste, sier Rønsen.

Norgesvenn

Lederen av den norske Tina Turner-fanklubben, Aleksander Torgersen Arnesen, sier at Tina Turner stortrivdes i Norge.

– Det er rart og selvfølgelig ikke noe hyggelig, men vi vet at hun dessverre har vært syk i mange år, så det kommer ikke som noe sjokk, sier Aleksander Torgersen Arnesen som er leder av den norske Tina Turner-fanklubben til NTB.

Tirsdag døde Turner 83 år gammel etter lang tids sykdom, i sitt hjem i Küsnacht nær Zürich. Hun ble sveitsisk statsborger for et drøyt tiår siden.

– Hun har vært en del av livet mitt siden jeg var to år gammel. Da satt jeg foran tv-en og så på VHS-kassetter med konserter av henne til pappaen min måtte dra meg bort.

13 konserter i Norge

Turner har totalt spilt 13 konserter i Norge. Den første på Momarken i 1982, og den siste i Telenor Arena i 2009.

– Hun var en skikkelig norgesvenn og det har alltid vært mye oppmerksomhet rundt henne. Spesielt på 90-tallet. Da var hun på alles lepper, sier Torgersen Arnesen.

Han klarer ikke å bruke få ord på hvorfor den nå avdøde artisten har betydd mye for ham, men sier at Turner har hatt påvirkning på alle aspekter av livet hans.

– Nå som hun har gått bort, blir det enda viktigere å huske henne.

Roser Kygo

Sommeren 2020 slapp den norske artisten Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, en versjon av Turners monsterhit «What’s love got to do with it». Kun en måned etter at remiksen var sluppet var den streamet mer enn 37 millioner ganger verden rundt.

– Jeg synes det var fantastisk at han gjorde det. At en så ung artist finner en annen artist som faktisk lever, og lager en remiks, viser hvor smart han er, sier Turner-fanen.

Han var også fornøyd med resultatet.

– Etter dette har jeg virkelig fått øynene opp for Kygo.

Kygo selv har tatt til instagram for å hedre Turner etter hennes bortgang.

– Du var en stor inspirasjon for så mange over flere tiår, inkludert meg, skriver Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, på Instagram.

– Det vil for alltid være et høydepunkt i min karriere, skriver bergenseren.

– Inspirerte mange generasjoner

Det er flere som har tatt til sosiale medier for å hylle den avdøde superstjernen. Stortingspresident Masud Gharakhani (AP) er en av dem.

– Min favorittartist er død. Tina Turner, dama med bein i nesa og som har opplevd et tøft liv. Men hun inspirerte mange generasjoner med hennes musikk og energi, skriver stortingspresidenten på Twitter.

Han skriver videre at han starter hver morgen med favorittlåten «The Best».

– Og det kommer jeg til å fortsette med. Hvil i fred kjære deg, avslutter han.

Også stortingspolitiker Abid Raja tar til Twitter for å hylle Turner. Det samme gjør kjendislege Wasim Zahid.

– Tusen takk Tina Turner for alt du har gitt oss; musikken din vil vare evig, skriver Raja.