Bildene Maria Skranes fikk tilsendt, viste en nedslitt leilighet med skjoldete maling på veggene, gammelt vinylbelegg på gulvene og kjøkken og bad med innredning av eldre årgang. Likevel var hun ikke i tvil om at hun ønsket å leie boligen.

– Jeg har hatt veldig flaks med denne leiligheten. Jeg trives veldig godt her, sier hun.

For selv om utleieleiligheten var nedslitt, var beliggenheten god, størrelsen raus og prisen til å leve med.

– Jeg hadde aldri kommet over denne leiligheten hvis det ikke var for at naboen er en venn av meg. Han tipset meg om at leiligheten var ledig – de som eier gården ville helst leie ut til noen de kjente til. I tillegg fikk jeg lavere leie i bytte mot å pusse opp selv, forteller hun.

Dermed kunne hun gå fra kollektivtilværelse med delt stue og kjøkken til å ha hele 80 kvadratmeter for seg selv – med luftig balkong, kaffebar på bakkeplan og et hjørnevindu med utsikt over elven som glir forbi Sandvika sentrum i Bærum.

Ingen planer om å kjøpe

Maria er ikke alene om å bo i leid leilighet: I 2021 leide 962.660 nordmenn boligen de bor i, ifølge SSB. Siden 2015 har andelen som bor i leid bolig, økt med 1 prosentpoeng, noe som tilsvarer rundt 90.000 flere leietakere. Særlig er andelen som leier, høy blant de unge: I aldersgruppen 20–29 år er rundt 39 prosent leietakere.

Maria har foreløpig ingen planer om å kjøpe bolig.

– Som musiker har jeg tenkt at det ikke vil være mulig å få lån, så jeg har slått meg til ro med å leie, i hvert fall foreløpig, sier hun.

Hun har i stedet lagt vekt på å gjøre det hyggelig de stedene hun har leid.

– Jeg har alltid vært veldig interessert i interiør. Jeg flyttet hjemmefra da jeg var 16, og interessen ble vekket allerede da – det var første gang jeg kunne innrede med de tingene jeg selv likte, forteller hun.

Ansvar for møbelavdeling

Da hun overtok leiligheten i Sandvika i mai i fjor, ga gårdeier henne frihet til å gjøre de interiørgrepene hun ville.

– Jeg tror de stolte på at jeg kunne fikse ting, sier Maria, som jobber som dekoratør.

– Jeg er utdannet sanger, og begynte å jobbe i Bohus under studiene. Da korona kom, ble det færre oppdrag som sanger, og jeg fikk en 50 prosent stilling som dekoratør på Bohus, forteller hun.

Som dekoratør har hun ansvar for hele møbelavdelingen, og gjør alt fra å male veggene i butikken til å montere møbler og style forskjellige miljøer.

– Det er veldig gøy når kundene kommer og vil ha akkurat de kombinasjonene jeg har satt sammen, sier hun.

Elsker pastellfarger

Det første Maria gjorde da hun overtok leiligheten, var å sette i gang med maling.

– Jeg er veldig glad i pastellfarger. Jeg har brukt mye tid på å finne passende farger. Lyset har mye å si for hvordan fargene blir seende ut på veggen, det samme har strietapetet, sier hun.

I spisestua har hun valgt den grålige mintfargen «Soft mint».

– Det er en veldig rolig farge. Det mest vågale jeg har malt, er vel gangen, som er rosa, forteller hun.

Rosa og pastellfarger går også igjen på detaljer som bilder, lamper, gardiner og puter.

I stua har hun valgt en gråfarge med navnet «Morgendis».

– Gråfargen i stua er en trygg farge jeg liker godt, den kan styles på ulike måter, sier hun, og legger til at hun tror fargebruken i leiligheten har påvirket klesstilen hennes.

– Før gikk jeg mye i svart. Nå kjøper jeg bare klær i farger som rosa og gult, sier hun.

Hun deler bilder fra leiligheten og jobben som dekoratør på Instagram-kontoen sin.

Malte kjøkkenet nytt

Både kjøkken, bad og toalett i leiligheten var av eldre årgang. Det meste av innredning og inventar er uendret, men både utleier og Maria har gjort noen grep som gjør at rommene fremstår litt mer oppdatert.

– Det gjør ikke så mye at det er gammelt, så lenge det ser fresht ut, sier Maria.

På soverommet var det fukt, så veggene måtte rives, men det ble ordnet av utleier. Utleier byttet også ut det gamle dusjkabinettet på badet, og fikk på plass nye benkeplater på kjøkkenet. Maria har malt både vegger og kjøkkeninnredning.

På kjøkkenet har veggene fått fargen «Løvsal» og innredningen fargen «Minty breeze».

Gammelt vinylgulv

Gulvet i hele leiligheten er et gammelt vinylgulv.

– På kjøkkenet var gulvet klissete da jeg flyttet inn, så det måtte skrubbes. Jeg synes ikke det er pent, men jeg har lagt på et teppe som dekker det meste. Det er et uteteppe, så det tåler søl, sier hun.

I det som var en svært romslig gang, har hun satt opp en spilevegg, slik at hun nå har fått en krok som brukes som kontor og hjemmestudio.

På balkongen har hun byttet ut råtne fliser med nye, og fått på plass nye møbler.

– Jeg har alltid hatt lyst på balkong. Balkongen har ikke kveldssol, men den har blitt et deilig frokoststed, sier hun.

Kan bli nødt til å flytte

Maria har imidlertid allerede opplevd en av baksidene av å være leietaker, nemlig at omstendighetene raskt kan endre seg.

– De jeg leide av, hadde eid gården helt siden den ble bygget i 1937. Nå er den solgt til et utleiefirma. Jeg har kontrakt i to år til, så jeg er spent på hva som skjer etter det. Hvis husleia blir satt opp til markedspris, har jeg ikke råd til å bo her, sier hun.

Hun er dessuten tydelig på at hvis det var hennes egen leilighet, ville oppussingen blitt langt mer omfattende.

– Hvis det var min leilighet, ville jeg byttet ut gulvet og helsparklet veggene. Og pusset opp badet og kjøkkenet. Sånn sett er det kanskje bra at jeg leier – å gjøre alt det ville blitt dyrt.