Matkroken Meisingset har invitert til lunsj med is attåt:

– Det er en takk for innsatsen. Vi setter så pris på ungene våre. De er så kjempehyggelige og ivrige, sier Jeanne Hoseth Rosvold, og det nærmest i forbifarten.

Hun er travel med å servere smått og større og de ansatte ved oppvekstsentret. Lunsjen er påsmurte skiver, og appetitten er det ikke noe å si på.

Holder bygda ren

Takken hun nevner, er for at barnehagen og skolen hvert år har stilt opp må Coops nasjonale ryddeaksjon. Også folk ellers i bygda, som tar et tak før 17. mai for å gjøre bygdene fri for avfall som flyter langs veier og strender. I år ble ryddeaksjonen gjennomført for fjerde gang.

– Etterpå er det de voksnes tur, de får kaffe og kake. Og maten blir til overs får de i som er igjen i barnehagen, sier hun.

Og føyer til:

– Å gi noe tilbake er hyggelig. Ikke bare at vi vil at folk skal handle hos oss, det må gå begge veier.

Hele bygda i aksjon

I år ble det samlet inn 460 kilo med avfall. Det er ikke lite. Første året ble det samlet inn over ett tonn. Det er absolutt ikke ille.

– Vi deler inn i team, i år var det 22–23 av dem. Hver teamleder henter inn 10–15 personer. Hele bygda deltar, forteller Rosvold.

Området har vært fra Røttingsnes og innover mot vågen, fra Sandnes og innover, og oppe i bygdene. Skole- og barnehageungene har konsentrert seg om nærområdet. Normalt har hun tatt seg av organiseringen, men i år var hun så opptatt på annet hold at Heidi Stokke Paulsen stilte som vikar.

Is til dessert

Rundt bordene er ungene så opptatt med maten, sine venner og venninner, at til bladfykene blir det bare ja! når vi spør om de koser seg og andre ledende spørsmål.

Så ropes det is når små og store er vel forsynt. Og da det kom til is, fikk vi en hel setning borte hos Linnea B. Husby, da vi spurte om det var en god is:

– Det er den beste isen.

Akkurat, og de hadde fått velge selv. Ellinor Kringstad takket på oppvekstsentres vegne:

– Det er kjempestas å komme hit. Vi er heldige på Meisingset.

Coop rydder Norge

Aksjonen er i samarbeid med Norsk Gjenvinning, som tar hånd om søppelet. Coop deler ut hansker og sekker til den store dugnaden, og i år deltok 200 butikker. Nasjonalt be det ryddet 36 tonn med søppel.

– Forsøpling i naturen er noe alle har et forhold til. Våre kunder, som også er våre medeiere, har nok en gang vist sitt engasjement for miljø og bærekraft. Det er kanskje et lite bidrag i den store sammenhengen – men det utgjør en viktig og synlig forskjell for lokalmiljøet, sier Mia Charlotte Harboe, konstituert leder for bærekraft i Coop Norge i en pressemelding.

Hun sier ryddeaksjonen skal utgjøre en viktig og synlig forskjell for lokalmiljøene, samt også forebygge videre forsøpling. Og at Coop jobber med problemstillingen, og blant annet med mål om å fjerne unødvendig emballasje fra butikkene.