I slutten av denne uka eller i starten av neste vil politidirektør Odd Reidar Humlegård presentere sitt endelige kart over det nye politi-Norge. I høst har landets tolv politimestre lagt fram forslag til kutt i egne distrikt. De anbefaler at til sammen 130 av dagens tjenestesteder legges ned, mens sju nye opprettes. Det vil innebære at dagens 340 tjenestesteder reduseres til 217.

Den prosessen som nå pågår i politiet er kalt «nærpolitireformen». Det er en besynderlig merkelapp, når realiteten er at dette er en reform som innebærer en storstilt sentralisering av etaten. Man må ha tilhold langt inne i regjeringsapparatet, milevidt unna det virkelige liv rundt om i landet, for å tro at den reformen som nå settes på skinnene skal bringe politiet nærmere innbyggerne. Det er det motsatte som skjer.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) fra Surnadal har vært blant de mest profilerte kritikerne av reformen. – 217 tjenestesteder er altfor få. Med kun 217 tjenestesteder vil vi få så store avstander mellom politi og befolkning at vi frykter for tilliten til politiet over tid, sier Klinge til NTB. Hun forventer at politidirektøren har lagt seg på langt flere tjenestesteder, når han legger fram sitt endelig kart.

Det er lov å håpe, men sjansene for at Klinge får sitt ønske oppfylt er nok små. For som hun selv sier: Det har pågått en ganske målrettet sniknedleggelse av lensmannskontor over år, derfor er de nå lett å fjerne. (LSA)

Les også: Lensmannskontor i Ulsteinvik, Fosnavåg og Tingvoll

Les også: - Gratulerer!

Les også: Klinge frykter rasering av politiet