Gjennom året markeres en rekke «dager» og «uker». I dag skal vi tenke litt ekstra på denne unnselige, men likevel så livsviktige gjenstanden som heter refleksbrikke. Torsdag 20. oktober arrangerer Trygg Trafikk den årlige refleksdagen, som nå går inn i sitt ellevte år. Da vil det bli utdeling av reflekser og andre aktiviteter over hele landet, og klesdesignerne i Moods of Norway har designet en helt ny reflekskolleksjon i anledning dagen.

De fleste av oss har helt fra barnsben av hørt at «refleks redder liv». Likevel viser undersøkelser at tre av fire voksne mennesker slurver mye med bruken av refleks. Til ettertanke blir det da at nesten 80 prosent av bilførerne sier at de har vært oppe i farlige situasjoner på grunn av fotgjengere uten refleks. Når fotgjengeren mangler refleks har en bil som kjører så sakte som 50 kilometer i timen kun to sekunder til å svinge unna. Hvis den myke trafikanten derimot bruker refleks, har bilisten ti sekunder på seg. Det er en enorm forskjell – i ytterste konsekvens en forskjell mellom liv og død.

– Det må en holdningsendring til. Folk må ta ansvar for sin egen trafikksikkerhet. Det finnes mange kule og gode refleksbrikker i handelen, vester, jakker og reflekser med blinkende LED-lys, slik at det er ingen unnskyldning for å ikke bruke refleks selv, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, til NTB.

Det bør være en god idé å bruke refleksdagen til å ta en titt i skuffer og skap, plukke fram gamle refleksbrikker og feste dem til yttertøyet du bruker. Høstmørket er farlig. Refleks gir deg trygghet. (LSA)