Arbeiderpartiets valgstrategi

Ivar Bølset: Mener Ap begikk en skivebom i valgkampen.Arkiv

Ivar Bølset: Mener Ap begikk en skivebom i valgkampen.Arkiv

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevHvem har skylden for Arbeiderpartiets dårlige resultat? Det var skivebom å kjøre hovedskytset mot den økonomiske situasjon og regjeringens manglende håndtering av problemene.

For det første – ligger problemene stort bak oss, ser det ut for, og da biter ikke velgerne på at politikken har vært så dårlig.

For det andre – når arbeidsledigheten ligger på 3,5 %, betyr det at 96,5 % har arbeid, stort sett bedre betalt enn noen gang før, og da ligger ikke de arbeidsløse dem så tungt på hjertet. Arbeiderklassen er ikke som den var for to generasjoner siden. Vi kan ikke basere vår valgkamp på en solidaritet som ikke lenger er der.

For det tredje – at Gahr Støre hadde noen private økonomiske disposisjoner som det gikk an å lage oppslag på, var uheldig og unødvendig. En toppkandidat må ikke bare være uskyldig, han må være skinnende blank. Har partirådgiverne allerede glemt stabburet som veltet senterpartilederen? Den bagatellen som våre velgere reagerte på, tror jeg var hopehavet med Stein Erik Hagen. Sjøl jeg, som prøver å se stort på de fleste prøvelser, må innrømme at denne blunderen kommer jeg neppe til å glemme. Nå betydde ikke dette noe for balansen i valget – de av våre velgere som reagerte med sin stemmegivning, gikk til venstre, ikke til høyre.

For det fjerde – Noen av de beste poengene ble for lite brukt: Skattelette til landets rikeste, som allerede har rimelige vilkår, er det ene. Det andre er ulikhetene som følger av at ungdom som har velstående foreldre som hjelper dem til å skaffe seg hus i Oslo, får en årlig gratis gevinst på hundre tusen kr og mer, mer jo dyrere de har kjøpt, mens ungdom som ikke er så heldig stilt, må se på at deres husdrøm bli hundre tusen kr dyrere for hvert år som går. Dette kunne regjeringen gjort noe med.

For det femte – hoved årsaken til at regjeringen fikk fornyet tillit, er at folk flest har det så bra at det ikke var mulig å mobilisere noen stemning for å få et skifte. Som en engelsk politiker uttrykte det (om det var korrekt engelsk språkbruk vet jeg ikke): We hage never had it so good before! Erna Solberg kunne kjørt hele sin valgkamp på dette og vunnet, og spart både mye penger og mye arbeid.

At tilstanden i landet er slik, er ikke Arbeiderpartiets skyld, og det er heller ikke regjeringens fortjeneste. Vi sitter igjen med blant andre dette spørsmålet: Når velgerne vil ha en politikk som ligger litt til høyre for midten, skal da Arbeiderpartiet legge sin politikk etter det, eller skal vi legge den der vi mener det er riktigst for landet og skjele mindre til stemningen blant velgerne?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags